• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hálapénz: ez a rendszer mindenkit tönkretesz

Lapszemle Forrás: mno.hu

A fesztiválelemek mellett érdekes szakmai rendezvények is várják a résztvevőket.

Akár az egészségügyi rendszerről, akár az ahhoz kapcsolódó felsőoktatásról van szó, a pozitív változás csak közösen érhető el – húzta alá Maróti Péter, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) alelnöke aki megerősítette: tovább küzdenek a hálapénz rendszere ellen, a magyar társadalom közös érdeke az élhető egészségügy megteremtése. Maróti Péter beszélt arról is, milyen jelentősége van s mi várható az I. Medikus és Orvos Fesztiválon (MOF), amit Balatonkenesén rendeznek meg. Az MRSZ alelnökével az MNO – készített interjút.

Úgy tűnik, a doktorokat sem kell félteni, ha partizásról van szó. Miről szól a medikusfeszt? Kiengedik a gőzt?
– A MOF alapvető célja, hogy a négy orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképző központ, Budapest, Szeged, Debrecen és Pécs jelenlegi és volt hallgatói számára biztosítson néhány nap kikapcsolódási lehetőséget a Balaton partján, ahol a szokásos fesztiválelemeket, koncerteket és sportolási lehetőségeket tartalmazó programkínálat mellett érdekes szakmai rendezvények is várják a résztvevőket. Kiemelném az érdekes témákat feszegető workshopokat, a kerekasztal-beszélgetést, dr. Zacher Gábor és dr. Boldogkői Zsolt előadásait és a szakmai vetélkedőket. Továbbá fontos, hogy lehetőséget teremtsünk az egyetemek közötti párbeszédre, a szokásostól kicsit eltérő módon, közvetlenebb, családiasabb körülmények között. Szerencsére mind a négy képzési központ vezetősége, a Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Orvosi Kamara is megtisztel bennünket a jelenlétével. Úgy vélem, izgalmas diszkussziókra számíthatunk. Természetesen a programok minden érdeklődő számára nyitottak.

Az egészségügyi rendszer legnagyobb mumusa, a hálapénz kérdésköre nem szerepel az étlapon.
– A Magyar Rezidens Szövetséggel hagyományosan is nagyon jó volt az együttműködésünk, ez az elmúlt években egyre inkább erősödött és a Hálapénz kampány során pedig szinte mindennapossá vált. A kezdeményezést a többi négy hallgatói önkormányzattal közösen teljes mellszélességgel támogatjuk, hiszen a magyar társadalom közös érdeke az élhető egészségügy megteremtése. A fesztiválon sem marad el a hálapénz kérdése, készülünk egy kis meglepetéssel – annyit árulnék el egyelőre belőle, hogy egy igen látványos flashmob áll szervezés alatt.

Viszont Zombor Gábor egészségügyi államtitkár éppen a hálapénz elleni kemény harc jegyében „köszönt be" egy minapi konferencián. Ennek csak örülnek, nem?
– Nagy-nagy örömünkre szolgál, hogy államtitkár úr szintén kiáll a hálapénz ellen folytatott kampány mellett. Úgy érezzük, jó úton haladunk. Az érdekvédelmi szervezetek összehangolt munkája is érződik, és az a felismerés, hogy pozitív irányú elmozdulást az egészségügy terén csak jól koordinált, szervezett csapattal tudunk elérni, amibe minden érintett felet bevonunk, szintén fontos mérföldkő. A teljes interjú az MNO portálján olvasható!