• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hálapénz-szigorítás: eddig kilenc büntetőeljárás indult

Lapszemle 2022.10.28 Forrás: mandiner.hu
Hálapénz-szigorítás: eddig kilenc büntetőeljárás indult

Kincses Gyula: az orvosok többségének nagyobb anyagi előnyt hozott az elmúlt években realizált béremelés, mint az elvesztett hálapénz.

A hálapénz elfogadása a Büntető-törvénykönyv tavaly év eleji módosításával vált bűncselekménnyé. A törvény alapján “Aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - emlékeztetett a mandiner.hu.

Az egészségügy területén elkövetett bűncselekmények felderítésével megbízott Nemzeti Védelmi Szolgálat a lap megkeresésére közölte: 2021. január 1. és  2022. október 18. között kilenc esetben tettek feljelentést vagy kezdeményeztek nyomozást hálapénz átadása miatt.  Ebben a időszakban az NVSZ összességében az egészségüggyel kapcsolatosan feltárt bűncselekmények gyanúja miatt 105 esetben tett feljelentést vagy kezdeményezett nyomozást.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Mandinernek elmondta: a kamara nem vezet statisztikát a korrupciós esetekről, de az orvostársadalom döntő hányada megnyugvással vette tudomásul a törvényi szigorítást, a hálapénz büntethetőségének tavalyi bevezetését.

A kamara elnöke úgy látja: mindebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a többségnek nagyobb anyagi előnyt hozott az elmúlt években realizált béremelés, mint az elvesztett hálapénz.

Akiknél viszont ez mégsem valósult meg, azok is inkább a magánegészségügyben vállalt többletmunkával pótolják a hiányzó  összeget. Ezzel együtt a hálapénz-jelenség, bár érdemben visszaszorult, nem szűnt meg teljesen – fűzte hozzá Kincses Gyula.

Az elnök szerint az orvostársadalom kissé magára lett hagyva ebben a folyamatban, a társadalmi szemléletváltáshoz több felvilágosításra, hatékonyabb kommunikációra lenne szükség, amelyben a kormány tudna leginkább segíteni. További részletek a cikkben