• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem volt megfelelő a kézhigiéné a Covid-intenzíveken

Lapszemle 2022.10.28 Forrás: medicalonline.hu
Nem volt megfelelő a kézhigiéné a Covid-intenzíveken

A kézhigiéné öt momentumának alkalmazása helyett gyakorlattá vált a dupla vagy tripla gumikesztyű viselés a Covid-ellátás során.

A multirezisztens kórokozók (MRK) okozta kórházi fertőzések száma csökkent 2019-ről 2020-ra, aminek oka az volt, hogy az elektív ellátások felfüggesztése miatt lényegesen kisebb volt a betegforgalom az intézményekben. Minderről Hajdú Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Infekciókontroll és Kórházi Járványügyi Osztályának szakorvosa beszélt szerdán az IME XI. Országos Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferenciáján, melyről a medicalonline.hu tudósított.  A Clostridium difficile (Clostridium difficile infection CDI) és a véráramfertőzések (VÁF, szepszis) incidenciája ugrásszerűen megnőtt. A Covid-járvány nyertese a C. difficile mellett a Gram-negatív multirezisztens kórokozók közül a multirezisztens Acinetobacter baumanii (MACI) lett, ez a két kórokozó abszolút értékben is több megbetegedést okozott, mint egy évvel korábban.

A Covid-járvány alatt 32 specifikus, azaz ellátással összefüggő járványt jelentettek a kórházak, ezek közül 12 zajlott Covid-intenzív osztályokon, de a normál intenzív terápiás osztályokon (ITO) is magas volt ezek aránya. A 230 érintett Covid-beteg többsége tünetes fertőzött volt. Mivel a legtöbb nosocomiális járványt nem fedeztek fel, vagy fékeztek meg időben, az érintettek többsége elhunyt. A MACI hét, a MACI és a Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) egy, a MR Klebsiella pneumoniae hét járványt okozott az intézményekben.

A Covid okozta megnövekedett ellátási teher, a megváltozott munkarend és takarítási rutin, az átirányítások, az intenzív ellátásban nem megfelelően gyakorlott személyzet felborította az intenzív osztályok normális működését. A MRK-k okozta járványokat a lélegezetett betegek hasra fordítása is generálhatta, mert ez a feladat több személy jelenlétét igényli a betegágynál. A szükséges survillance tesztek elmaradtak, hiszen laboratóriumokat leterhelte a PCR-tesztek elvégzése. További részletek a teljes cikkben