• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halasztást kér az egészségügy

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Nehéz helyzetbe hozná a kórházakat, létszámleépítést jelent és diszkriminatív a döntés.

A 2002-ben egyszer már bevezetett kórháztörvény leporolását vagy a nyugdíjkorhatárt elért orvosok kötelező nyugdíjba vonulásáról szóló kormányhatározat hatályba léptetésének elhalasztását javasolja az egészségügyi kormányzatnak a mai egyeztetésen a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület – közölte a Magyar Nemzettel Csiba Gábor, a szervezet elnöke – írja az mno.hu portálja.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt hét pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött orvosok kötelező nyugdíjba vonulásáról a tárca ezen a héten egyeztet a szakma képviselőivel. A szakmai szervezetek, a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek képviselői tegnap találkoztak a témában Budapesten.

A szakmai szervezetek egymás közötti egyeztetésén egyetértés volt abban, hogy a kötelező nyugdíjba vonulást előíró kormányhatározat azonnali végrehajtása nagyon nehéz helyzetbe hozná a kórházakat. A jelenleg dolgozó mintegy negyvenezer orvos 10–15%-a ugyanis nyugdíjaskorú, kiesésük számos helyen kezelhetetlen helyzetet teremtene. A nyugdíjazás egyben létszámcsökkentést is jelent, mert a rendelet szerint az érintett orvos státusát is meg kell szüntetni, sem vállalkozói, sem pedig megbízásos jogviszonyban nem lehet azt betölteni.
Ugyancsak általános vélemény volt, hogy míg a közalkalmazottként gyógyítómunkát végzőkre vonatkozik a kötelező nyugdíjazás, addig a gazdasági társasági formában vagy vállalkozóként dolgozó orvosokra nem.

Semmiféle életkori diszkriminációt nem tudunk elfogadni – közölte Éger István a Hír TV Rájátszás című műsorában. Az ember mint egyed rendkívül változó és változatos lény, ennek megfelelően van, aki adott esetben egy munkára fiatalabb korában sem biztos, hogy töretlenül alkalmas – fogalmazott a kamara elnöke, hozzátéve: erre szolgálnak a különböző vizsgálatok. Mások tudására, a megfelelő területen való aktivitására 70 éven túl is szükség lehet. „Szeretném azt mondani, hogy bár nem érintettek ebben a kérdésben, de jó, ha tudja a néző, hogy ma a háziorvosi karban több mint 100-an 80 éven túl is dolgoznak" – mondta Éger.

Csütörtökön a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz, hogy egyeztetést sürgessenek. Pénteken a Magyar Orvosok Szövetsége, az Orvosegyetemek Szakszervezete, a Mentődolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet fordult Orbán Viktorhoz, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara pedig a kormányfőnek és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek juttatta el levelét a kötelező nyugdíjazással kapcsolatos aggodalmaik miatt - emlékeztet a lap.

Szolidarítanak a házi gyermekorvosok