• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem lesz kötelező tüdőszűrés

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Ma Magyarországon a tbc-nél sokkal nagyobb veszélyt jelent a tüdőrák.

Új fejezetet nyit a kormány a morbus hungaricusként is emlegetett egykori magyar népbetegség, a tbc hazai történetében. Rendelettervezete szerint újraszabályozza a tbc-szűrő vizsgálatokat. A javaslat a jövő évtől megszüntetné azt a lehetőséget, hogy szükség esetén kötelező szűrővizsgálatot rendelhessenek el a hatóságok az ország egyes területein. Kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat (így a hajléktalanokat, a HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, illetve a lakóikat) vizsgálnák célzottan. E körbe sorolja még a tervezet az egészségügyi dolgozók közül a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályokon dolgozókat - írja a Népszabadság.

Veszélyezteti a járványügyi biztonságot, hogy a tiszti főorvos nem rendelhet el kötelező tüdőszűrést, például egy egész falura – reagált lapunknak a tervezett jogszabályváltozásra Falus Ferenc tüdőgyógyász, egykori tiszti főorvos. Hozzátette: ez a veszély azért is nagyobb, mint korábban, mert a gyógyíthatatlan multirezisztens tbc behurcolásának veszélye erősebb, mint eddig bármikor.

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke a tervezet változás mellett azzal érvelt, hogy a tbc jelentősen visszaszorult Magyarországon. A tüdőszűrők a kötelező lakossági szűrésekkel a kezelendők egynegyedét találták meg 1,1 millió vizsgálattal. Sem az ország tbc-helyzete, sem a fenti számok alapján nem hatékony a kötelező szűrések megtartása – érvel a szakember.

A főigazgató-főorvos szerint ma Magyarországon a tbc-nél sokkal nagyobb veszélyt jelent a tüdőrák. A tüdődaganatosok gyógyulási esélyeit javítaná, ha korai stádiumban fedezhetnék fel a bajt. A rendszer tervezett átalakítása lehetőség arra, hogy az erősen veszélyeztetett csoportban, az idős és dohányos emberek körében célzott szűrővizsgálatokat végezzenek. A program keretében kéthárom év alatt húsz-huszonöt helyre telepíthetnének olyan CT-ket, amelyek alkalmasak a tüdőrák korai felismerésére is.