• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halmozódnak a bajok, súlyosbodnak a mentális problémák

Lapszemle 2022.12.29 Forrás: nepszava.hu
Halmozódnak a bajok, súlyosbodnak a mentális problémák

Sokszor csak akkor kerülnek kapcsolatba a segítségre szorulókkal a szociális szakemberek, amikor már túl nagy a baj.

Sokszor túl későn, csak akkor kerülnek kapcsolatba a segítségre szorulókkal a szociális szakemberek, amikor már túl nagy a baj és a lehetőségeiken túlmutató komplex kríziskezelésre lenne szükség – Majoros Márta szociológus, szociálpszichológus szerint ez volt az egyik leggyakrabban visszatérő panasz az ágazatban dolgozókkal készített interjúi során. A szakértő 160 humánsegítő szakemberrel készített interjút azért, hogy feltérképezze a munkájukkal járó nehézségeket, a segítőkre nehezedő terhet, rávilágíthasson az esetleges rendszerszintű hibákra - számolt be róla a nepszava.hu.

- Drámai helyzeteket idézhet elő, hogy a szociális szakembereket elsősorban a megelőzésre készítik fel, miközben ők maguk is azt tapasztalják, hogy a legtöbbször kríziskezelés szükséges mire színre lépnek – mondta Majoros Márta, aki szerint a beszámolókban is visszatérő elem volt, hogy a „kliensek” már súlyos mentális problémákkal küzdöttek, amikor kapcsolatba kerültek a segítőkkel. A szociálpszichológus szerint a leggyakoribb ilyen eset „a rászorultsági tényezők” miatt kialakuló depresszió: – A tartós munkanélküliség, a mobilitási esélyek elporladása, a kilakoltatás veszélye, az adósságspirál, a betegségek mind-mind olyan tényezők, amelyek hosszútávon garantálhatják a depresszió kialakulását.

Ezek külön-külön is depresszióhoz vezethetnek, csakhogy a kiszolgáltatott helyzetben lévőknél általában halmozottan jelentkeznek a bajok, amelyek még súlyosabb mentális problémákat generálnak.

Majoros Márta megemlítette: a szociális támogatásra szorulók legalább 30 százaléka küzd borderline személyiségzavarral – miközben sokszor talán a segítő és a kliens sem tud erről.

– Ez egy pszichiátriai kezelést igénylő betegség, de a szociális segítők nem feltétlenül ismerik fel, hogy erről van szó. Ők csak azt érzik, hogy valami nem stimmel. Ha ennek utána akarnak járni, akkor sincs könnyű dolguk, mert a pszichiátriai ellátórendszer túlterhelt, nincs elég szakember, a betegutak sem egyértelműek. Ez pedig óriási baj, mert például a borderline személyiségzavar esetében súlyos, kriminális következményei is lehetnek a megfelelő ellátás, kezelés elmaradásának. Továbbiak a teljes cikkben