• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hamarosan döntenek a mentőszolgálat fejlesztéséről

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Csak a bérek kiigazítására csaknem 12 milliárd forintot szánnának, új autók, új védőruházat, három új mentőcentrum a tervekben.

Két év alatt megduplázná a kormány az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mostani 36 milliárd forintos költségvetését, az összegből egyebek mellett több mint háromszáz új mentőautót, valamint védőruhákat vásárolnak a mentőknek. Emellett soha nem látott mértékű bérfejlesztési program indul – tudta meg a Népszava kormányzati forrásból. A lap azt írta, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kabinet elé kerül.

A programot még az előző főigazgató, Máté Gábor mellé a nyáron kinevezett miniszteri biztos, Mártai István készítette, s noha decemberben Csató Gábor lett a mentők új vezetője, ennek ellenére a tervek most a kormány elé kerülnek.

Csak a bérek kiigazítására csaknem 12 milliárd forintot szánnának, méghozzá úgy, hogy 2017 májusában kezdődne a béremelés, a mentőtisztek jövedelme összességében 170-220 ezer forinttal, a mentőápolóké 100-120 ezer forinttal lehet több, mint most. Jelenleg az utóbbiak átlagkeresete a pótlékokkal bruttó 195 600 forint. Adózás után így 80-130 ezer forintból – plusz a havi 5000 forintos étkezési támogatásból – élnek. A KSH adatai szerint a nettó magyar átlagkeresetnél (165 ezer forintnál) is kevesebbet kapnak, az emeléssel így az elvándorlást, az állandósult emberhiányt is szeretnék megszüntetni. Ismert, hogy a helyzet súlyos: a 272 mentőorvosi állásban jelenleg mindössze 170 orvos dolgozik.

A tervezetben szerepel az is, hogy a választások évére a mentőautók átlagéletkora már csak hat év lesz. A cél érdekében két év alatt 324 mentőautót vásárolnak. Az eszközpark-megújítási program része az is, hogy valamennyi régió kapna egy úgynevezett bálnaautót. Azokat a gépkocsikat hívják így, amelyeket a túlsúlyos betegek szállítására is használhatnak. Most egyetlen ilyen autója van az OMSZ-nek, az is egy éve áll a szerelőműhelyben. A mostani széttagolt fővárosi mentőállomásokat lebontják, és a budapesti kórházfejlesztési programmal kialakítandó három új ellátócentrumban alakítanak ki helyettük újakat - írja a lap.