• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hamarosan Tatabányán is gyűjtik a vérplazmát

Lapszemle Forrás: kemma.hu

Nemsokára Tatabányán is lehetőségük lesz vérplazmát adni az arra alkalmas jelentkezőknek.

Nemcsak a vér, hanem az abból kinyert plazma is életeket menthet. Plazmának nevezzük a vér mintegy felét kitevő halványsárga folyadékot, melynek gyógyító hatásait már a múlt század közepén felfedezték, és 1960-tól (akkor hajtotta végre P. J. Schwab és John L. Fahey az első plazmaferezist emberen) rendszeresen alkalmazzák is – tudta meg a Kemma.hu Magyarné Gellérthegyi Rékától, az Országos Véradó Szolgálat marketing és kommunikációs asszisztensétől.

A plazmaferezis állomásokon kizárólag plazma kerül levételre, sejteltávolítás nincs, vagy minimális. Az így nyert plazmából tisztított plazmakészítmények készülnek, mint VIII. alvadási faktor, albumin, immunglobulin. Ezeket a készítményeket vérzékeny betegek, vesebetegek, májbetegek, „immunhiányos" betegek gyógyítására használják fel. Ezzel ellentétben a teljes véradásnál minden vérkomponens levételre kerül, tehát a vörösvérsejt, a vérlemezke és a fehérvérsejt is. Ezekkel a vérkészítményekkel lehet a vérszegény betegeket, vérző beteget gyógyítani. A plazmaadás önmagában ehhez nem elegendő, hiszen nagyon sok vörösvérsejt- és vérlemezke- koncentrátumra van szükség a betegek gyógyításához – fogalmazott Magyarné Gellérthegyi Réka.

Tatabányán is lesz lehetőségünk plazmát adni, így hát a lap megkereste a megyeszékhelyen hamarosan megnyíló Plazma Center képviselőit is. Noha a nyitás dátuma egyelőre nem publikus, érdeklődésünkre elmondták, hogy napjainkban egyre nagyobb szükség mutatkozik az emberi vérplazmából készített gyógyszerekre, Az, hogy kiből lehet plazmaadó, számos tényezőtől függ. Az életkori (18-60 éves) és testsúly (50-130 kg) feltételek mellett fontosak az aktuális vitális paraméterek, amelyeket a plazmaadást megelőző komplex állapotfelmérő vizsgálaton mérnek-térképeznek fel. Ha a szakemberek mindent rendben találnak, akkor válhat plazmaadóvá a jelentkező, aki ideje, energiája, egészségi állapota függvényében évente akár 45 alkalommal is adhat plazmát, amiért cserébe összesen több, mint százezer forintos költségtérítést kaphat, a bónusz enni- és innivaló finomságok mellett – hiszen aki a segítség ezen formáját választja, a ráfordított időért cserébe készpénzes költségtérítésben részesül minden alkalommal.

Legolvasottabb cikkeink