• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hamvaiból támasztották fel az élesdi kórházat

Lapszemle Forrás: erdely.ma

Alig tíz éve még az Élesdi Városi Kórház megszüntetését fontolgatta a szakminisztérium.

A Sebes-Körös jobb partján lévő városban a 19. század elején épült Batthyány-Bethlen barokk kastélyban kapott helyet a kórház, amit azóta felújítottak, megszépítettek, vagyis újjáélesztették, hamvaiból támasztották fel az egészségügyi intéményt – olvasható a erdely.ma portálján. A portál a város alpolgármesterével, Létai Zoltánnal, illetve Szász Tündével, a kórház orvosigazgatójával beszélgetett.

Létai Zoltán elmondta: meggyőződése, hogy a tavaly közigazgatásilag az önkormányzathoz került városi kórház jelenlegi vezetősége mind szakmailag, mind gazdaságilag igyekszik a maximumot megtenni az egészségügyi ellátás terén. Ez azt jelenti, hogy 2001-ben a csőd szélén lévő egészségügyi intézmény, amelyben akkor mindössze öt szakorvos dolgozott (közülük kettőnek nyugdíjba kellett mennie), mára ismét elnyerte a betegek bizalmát, és a pácienseknek (a Királyhágótól Mezőtelegdig) például egy csonttöréssel vagy egyéb (nőgyógyászati, gyerekgyógyászati, diabéteszes, allergológiai) problémákkal nem kell Nagyváradra rohanniuk.

„Kilábaltunk a gödörből. Hosszú folyamat volt, de eljutottunk odáig, hogy az itt dolgozó orvosok szolgálati lakásokat kapnak az államtól" – emelte ki az alpolgármester, aki hozzáfűzte, az úgynevezett ANL tömbházban, a nem helybéli orvosoknak állami bérlakásokat biztosítanak, így például egy ázsiai szakorvost, Adel al Haj altatóorvost is sikerült alkalmazniuk, aki azóta Élesden már családot is alapított.

Létai elárulta: jelenleg 22 szakorvos dolgozik az élesdi kórházban, amelyhez január közepén egy újabb épületszárnyat építtettek. „Eljött az ideje annak, hogy pénzt áldozzunk a kórházra, annak felszerelésére. Komoly munka folyt azért, hogy újra elismerjék az élesdi egészségügyi intézetett, és hogy a betegek megbízzanak az ottani szolgáltatásokban és orvosokban" – fogalmazott.

Beruházásaikat az egészségügyi minisztérium is jelentősen támogatta, közel 400 ezer lejjel. Mint elmondta, a berettyóújfalui és az élesdi önkormányzat (kórházaikkal együtt) egy közös projektet is kidolgozott, Összefogás és határon átívelő együttműködés az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása érdekében elnevezéssel, s a pályázattal európai uniós támogatást nyertek. Ennek eredményeként január 21-én egy kétszintes épületszárnnyal bővült az élesdi kórház, amelyben személyzeti öltözőt, ügyeleti szobákat, szakorvosi rendelőt, a betegeknek étkezőt és oxigént szolgáltató állomást hoztak létre.

Szász Tünde – aki 2010 júliusa óta orvosigazgató a szóban forgó egészségügyi létesítményben – az utóbbit azért tartja fontosnak, mert eddig ilyen gépeket csak béreltek. Úgy vélte, egy kórháznak mindig fejlődnie kell, ám ez sosem könnyű, mivel e célra egyre kevesebb a finanszírozás.

A Berettyóújfaluval közös projektjük azonban lehetőséget ad arra, hogy biztosítsa mindkét félnek a nővérek és orvosok továbbképzését. A tapasztalatcserén alapuló program keretében nyelvtanfolyamot is indítanak a berettyóújfalui és az élesdi kórházban dolgozóknak, akik megtanulhatják a román, illetve a magyar nyelvet, hiszen Romániából sok páciens jár át a határ menti településre, és fordítva.

Szász Tünde közölte: intézetükben jelenleg 135 ágy áll a betegek rendelkezésére, ami elegendő a környező településekről érkező beutaltaknak. Amióta pedig belgyógyászati és sebészeti sürgősségi rendelésük is van, azóta csak az esetek húsz százalékával kell a nagyváradi kórházaknak foglalkozniuk.

A kisváros kórházában egyébként még szükség lenne állandó laboratóriumi és röntgen-ügyeletre is, de ezt egyelőre úgy próbálják megoldani, hogy a röntgenfelvételeket átküldik a berettyóújfalui kórház szakorvosainak, akik ennek alapján a lehető leggyorsabban visszaküldik a diagnózist. A kórháznak és annak járóbeteg-rendelőjének egyébiránt van neurológusa, pszichiátere, diabéteszes betegeket kezelő szakorvosa, aneszteziológusa, radiológusa, gyerekgyógyásza, tüdőgyógyásza és nőgyógyásza.

Az alpolgármester végezetül arról tájékoztatta a lapot, hogy az önkormányzat az idei költségvetés megszavazásánál zöld utat adott a pályázatokra, és minden önrészt vállalnak az egészségügy fejlesztéséhez. „Van erre fedezet, és a szakminisztérium is célirányosan támogatja beruházásainkat" – összegezte Létai.