• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Harcban a magzatok genetikai szűréséért

Lapszemle Forrás: mno.hu

A térítésmentesen végzett kötelező genetikai ultrahangból nem feltétlenül derül ki a kromoszóma-rendellenesség.

A várandós nőknek pedig jelenleg 10–15 ezer forintot kell fizetniük a pontosabb eredményt nyújtó vértesztért. Sevcsik M. Anna ötödik gyermekéről tavaly magánvizsgálat alkalmával derült ki, hogy súlyos kromoszóma-rendellenesség hordozója. Nem sokkal ezután indította el a Babagenetika mozgalmat azért, hogy a fejlődési rendellenességeket kimutató szűrések a lehető leghamarabb ingyenessé váljanak. Több ezer nő mellett mára a szakma is támogatja, neves intézmények és orvosok álltak a kezdeményezés mögé. Sevcsik M. Annával az mno.hu portálja készített interjút.

– Személyes tragédia miatt döntött úgy, hogy elindítja a mozgalmat, miután kiderült, ritka, de nagyon súlyos beteg babát vár. Mit szeretne elérni?

– Tavaly májusban az ötödik gyermekünknél a genetikai vizsgálat során kiderült, hogy Edwards-kóros. Ez egy rendkívül súlyos, élettel összeegyeztethetetlen betegség, a diagnosztizált babák fele már a születés előtt meghal. Átlagosan minden hétszázadik kicsit érint a betegség, mely növekedési visszamaradást, légzési nehézségeket, szívproblémákat, szellemi és testi fogyatékosságot is okoz. A hír, hogy beteg a babánk, sokként ért minket, hiszen a 12. heti genetikai ultrahangon minden értéket rendben találtak. A pici már mozgolódott. Az ultrahanggal egy időben levett vér azonban nem hozott jó eredményt. Kiderült, hogy közepes a kromoszóma-rendellenesség kockázata, ezt követően további vizsgálattal megállapították, hogy a baba biztosan beteg. A Babagenetika mozgalom szeretne minél pontosabb képet adni arról, hogy melyek az életkornak megfelelő ideális vizsgálati módszerek, ezek hol érhetők el, és milyen kockázatai lehetnek a szűréseknek. Emellett abban is segítséget nyújtanak a szakértőkkel, hogy ha valaki a gyermek megtartása mellett dönt, hova fordulhat. Célom, hogy a szervezetek összefogása és együttműködése révén az emberek másképp ítéljék meg fogyatékos társaikat.

– Az Edwards-kór miatt végül lemondtak a kicsiről. Hogyan próbálják feldolgozni a veszteséget?

– A műtét nagyon megviselt engem és a férjemet is, még mindig nem tudtuk feldolgozni, azt hiszem, nagyon hosszú folyamat lesz, mire sikerül valamennyire megemésztenünk. Máig járunk terápiára. Képtelen vagyok visszamenni abba a kórházba, ahol a műtétet végezték, szeretném, hogy a lehető legkevesebb nőnek kelljen keresztülmennie azon, amin nekem és a családomnak.

– Mégis vállalja a megpróbáltatásokat, és rendíthetetlenül tör előre.

– Igen, éppen azért, mert egyre többen ismerik meg a mozgalmat és azt, hogy miért olyan fontos, hogy államilag támogatottak legyenek ezek a vizsgálatok, illetve miért szükséges, hogy elvégeztessék őket a kismamák. A Magyar Vöröskereszt is mögénk állt, ami sokat jelent, és egyre több levelet kapunk édesanyáktól is, amik mind-mind arra ösztönöznek, hogy folytassam. Egy genetikai vizsgálat most 10-15 ezer forinttól indul, a cél, hogy ezt támogassa az állam, és mindenki számára elérhetők legyenek.