• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új típusú szülészeti osztályt alakít ki a Bethesda

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Egyre nagyobb a társadalmi igény arra, hogy az édesanya a lehető legtermészetesebb közegben hozhassa világra a gyermekét.

A napokban jelenik meg az a pályázat, amely a házi gyermekorvosi képzéshez külön rezidensi keretet biztosít. Amennyiben a program tartós és sikeres lesz, néhány évtized alatt stabilizálódhat a rendszer – mondta a magyarhirlap.hu-nak Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának jelenlegi, a kórházszövetség korábbi elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. A hároméves kórházszövetségi elnöki ciklust összességében sikeresnek értékelte, ugyanakkor jogosnak tartja, hogy az orvosok és az ápolók rendkívül elkeseredettek.

– A Magyar Kórházszövetség új elnöke Svébis Mihály, ön elnökhelyettesként folytatja a munkát a szervezetben. Hároméves vezetése alatt rengeteg változás történt az ágazatban, ami többek között a szövetség munkájának is köszönhető. Nem sajnálja, hogy véget ért az elnöksége?

– A munkánknak ez természetes velejárója, így van rendjén. A kórházszövetségnek csaknem százhúsz tagintézménye van, így óriási a merítési lehetőség, sok a fajsúlyos kórházvezető, jó, hogy minden ciklust új elnök vezet. Így új és új szemlélettel tudjuk a dolgokat megközelíteni.

– Beszélne részletesebben a tervezett kórházi osztályról?

– Természetesen. Sok család és szervezet keresett meg minket azzal, hogy a szülészeteken az abortuszhelyzet egy gyermekét váró anyának, különösképpen a vallásos családokban nehezen kezelhető állapot. Mivel egyházi kórház vagyunk, jelezték nekünk, hogy szükség van olyan szülészetre, ahol ezekkel nem kerül szembe a várandós anya. A másik igény, hogy magát a szülést visszahelyezzék a lehető legtermészetesebb közegébe, akár otthonias környezetébe, amellett, hogy minden orvosi és szakmai felügyeletet biztosítanak mellé. A harmadik elem pedig, hogy a szülészet körüli pénzmozgásokat helyes mederbe tereljük. A hálapénz ezen a területen jelenik meg a legátláthatóbban, vagyis a szülészorvos lényegében a paraszolvenciáért nyújt pluszszolgáltatást, amikor folyamatos készenlétben áll, bármikor behívható. Annak viszont ma nincs legális formája, hogy a páciens ennek honoráriumát „kasszába" fizesse be. A felvetés izgalmas, Veszprémben történt is ilyen irányú kísérlet, de végül nem lett tartós az a megoldás. A Bethesda más kórházakkal erős kooperációban ennek most újra nekiveselkedik, szakmai és egészségpolitikai területen már folynak erről a tárgyalások.