• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"Háromampullányi Pfizer landolt a kukában"

Lapszemle 2021.07.14 Forrás: hvg.hu

A háziorvosok szerint kivitelezhetetlen a kormány új oltási terve, mert aki nem akarta eddig beoltatni magát, azt ők nem tudják meggyőzni.

A kormány bejelentése alapján a legújabb oltási kampányban a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat a 60 év felettieket, akik még nem oltatták be magukat. A háziorvosok értetlenül állnak a döntés előtt, és nem látják a logikát a védettségi igazolvány kiüresítésében sem, ha a kormány tényleg magasabb átoltottságot szeretne - írja a hvg.hu.

“Még nem kaptunk erről semmiféle hivatalos tájékoztatót, de ha kiadják utasításba, akkor természetesen megtesszük, amit lehet” – mondta a hvg.hu-nak egy kelet-magyarországi kistelepülés háziorvosa. Szerinte jelenleg éppen az újonnan bevezetett ügyeleti rendszer köti le a kapacitásaikat, de emellett oltanak, a szintén idén bevezett praxisközösségi adminisztrációt bonyolítják, és ez még csak az a része a munkának, ami őket érinti. Talán ennél is komolyabb nehézséget képeznek maguk az oltatlanok.

“Múltkor bejött oltásra egy hölgy és kiderült, hogy a hatfős családból egyedül ő oltatja magát. Tudatosan nem engedik magukat oltani, akik eddig nem regisztráltak. Van, aki például azt mondja, hogy ha eddig megúszta, ezután is meg fogja. Ha én odamegyek és elkezdem erőltetni az oltást, az könnyen kontraproduktív lehet, egyből elkezdenek gyanúsítgatni, hogy kinek az érdekeit szolgálom, ez helyi szinten egészen máshogy néz ki, mint ahogy odafent elképzelik” – mondta.

“Aki akarta, az már beoltatta magát, ha pedig nem, akkor erről személyesen sem fogom tudni meggyőzni” – ezt már egy észak-magyarországi kistelepülés háziorvosa mondta. Szerinte mióta védettségi igazolvány nélkül is lehet “teljes életet élni” rengetegen egyszerűen nem mennek el a megbeszélt oltási időpontra, sokan pedig a második oltást sem adatják be. Van azonban ennél nagyobb baj is.

“Múlt héten 6 ampullát rendeltem, de végül csak 3 ampullányit tudtam beadni, mert annyian visszamondták, vagy csak nem jöttek el. Háromampullányi Pfizer a kukában végezte” – mondta. Nem csak ezt, de Modernát is dobtak már ki hasonló okokból: “A második körösökből öten eljöttek, a többiek nem. Velük nem tehettem meg, hogy nem bontom fel a vakcinát, így viszont a maradékot ki kellett dobni.” A háziorvos egyébként a környékbeli kollégáitól úgy értesült, hogy ez általános probléma, nem csak az ő praxisában küzdenek vele.