• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hasznosnak tartaná a maszkviselést Havasi Katalin

Lapszemle 2021.09.02 Forrás: nepszava.hu
Hasznosnak tartaná a maszkviselést Havasi Katalin

Se maszk, se teszt: míg a szomszédban szigorúbb óvintézkedést hoztak, itthon a kormány semmilyen járványügyi intézkedést nem rendelt el az iskolákban.

Az iskolaév indulásával a higiéniai szabályok fokozott betartására kéri a szülőket és a diákokat is a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), melynek elnöke, Havasi Katalin a Népszavának nyilatkozva arra is figyelmeztetett: a koronavírus delta variánsa fokozott fertőzőképességű, így nagyon gyorsan képes terjedni, a gyerekek, kamaszok pedig nagy szerepet játszhatnak a vírus tünetmentes átadásában.

– Akár naponta többszöri, nagyon alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre kell buzdítani a gyerekeket, a kisebbeknél pedig arra is ügyelni kell, hogy közösségben például ne igyanak, egyenek egymás italából, ételéből. A szülőket arra is kérjük, náthás, köhögő gyereket még enyhe tünetekkel se engedjenek iskolába – mondta Havasi Katalin.

A HGYE elnöke fontosnak tartja a 12-17 éves korosztály koronavírus elleni védőoltását is, amelyre júniustól lehet regisztrálni, illetve ezen a héten az iskolákban is megkaphatják, akik igényelték. A kormány tájékoztatása szerint az iskolai oltásokra 48 ezer diákot regisztráltak a szülők, a nyár folyamán pedig kicsivel több mint 170 ezer tanuló kapta meg, ami az érintett korosztály harmada. Havasi Katalin szerint ez is segíti a vírus elleni védekezést, igaz, a számok magasabbak is lehetnének. Tapasztalatai szerint azok a szülők, akik maguk is fontosnak tartják és felvették az oltást, a gyerekeiket is beoltatják, ugyanakkor – mint fogalmazott – nagy áltudományos ellenkampány is folyik az oltások ellen.

– Mi, gyermekorvosok, azt hiszem mindent megtettünk a magunk szerény eszközeivel, hogy biztassuk a szülőket a gyerekek beoltására. Több kollégát atrocitások is értek az oltás támogatása miatt – mondta. Hozzátette, a gyermekorvosokat nem érte váratlanul, hogy az iskolaorvosok mellett őket is bevonták az iskolai oltási akcióba, hiszen országszerte mintegy 2500 házi gyermekorvos lát el iskolaorvosi feladatokat is, főleg általános iskolákban, írja a lap. 

Legolvasottabb cikkeink