• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már "mentális védőoltást" is lehet kérni

Lapszemle 2021.09.02 Forrás: Index
Már

Programsorozat indul az egészségügyi dolgozók számára „Foglalkozzunk azokkal, akik velünk foglalkoznak” mottóval Ficzere Andrea szervezésében.

„Mentális védőoltás” néven programsorozat indult az egészségügyi dolgozók számára, hogy könnyebben feldolgozhassák mindazt, amin az elmúlt másfél évben keresztülmentek. Nem titok, hogy a járvány alatt bizony voltak olyan orvosok, ápolók, illetve más, az egészségügyben dolgozók, akiknek a mentális terhelés miatt szakemberhez kellett fordulniuk, de akadtak olyan kollégák is, akik az őket ért traumák miatt nem tudták folytatni a munkát. A szakma a jövőben – akár a negyedik hullám idején – ezt mindenképp szeretné elkerülni. A lehetséges megoldásokról a program szervezőjét, Ficzere Andreát, a Fogjunk Össze Alapítvány alapítóját kérdezte az Index.

„Foglalkozzunk azokkal, akik velünk foglalkoznak” – ezzel a mottóval indult el augusztus végén a Mentális védőoltás című programsorozat, amely fél éven keresztül minden hónapban jelentkezik egy egészségügyi dolgozóknak szóló eseménnyel. A program a Fogjunk össze Alapítvány mellett a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz köthető, amely már évek óta a munka és magánélet egyensúlyával foglalkozik. A pandémia alatt ez a kérdés még fontosabbá vált, így a következő, szeptemberi eseménynek is ez áll majd a középpontjában. 

Azért indítottuk el ezt a programot, hogy segítsük a munkatársainkat, és a lelki egyensúly megbillenése miatt lehetőség szerint ne veszítsünk el kollégát a jövőben - nyilatkozta a lapnak Ficzere Andrea.

A rendezvény első, augusztusi előadását dr. Németh Zsófia, az Uzsoki Utcai Kórház osztályvezető orvosa tartotta. Összefoglalta az elmúlt másfél évnek az egészségügyben dolgozók számára legmeghatározóbb és legijesztőbb eseményeit.

Ilyen volt például, amikor 2020. március 6-án érvénybe léptek az első Covid-intézkedések, és az addig csak külföldön veszélyt jelentő vírus megjelent hazánkban is.

Szintén megrázó pillanat volt, amikor hír érkezett arról, hogy egy amerikai orvosnő öngyilkos lett, feltehetően a pandémia pszichés hatásai miatt. Ekkor még senki sem értette igazán, miért lenne valaki öngyilkos, hiszen az egészségügyben dolgozók mindennapjai élet-halál harcról szólnak akkor is, amikor nincs pandémia.

Értetlenséget és szorongást okozott, hogy számos olyan szimptóma jelentkezett a betegek egy részénél, amelyekre egyáltalán nem lehetett számítani, írja a lap.

 

Legolvasottabb cikkeink