• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hat megyei jelölt Az év orvosa címre

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Hat Csongrád megyei orvos küzd Az év orvosa címért: egy szegedi háziorvos és öt klinikai szakember.

A három szakmai díj mellett egy közönségdíjat is kiosztanak – utóbbira a szavazatokat január végéig lehet leadni. Lezárult a 2012-es Astellas-díj – Az év orvosa pályázat jelölés időszaka. A beérkezett betegtörténetek közül a zsűri a jelölt 136 orvosból 65-öt választott ki, ők várják a szavazatokat. A döntőben hat Csongrád megyei orvos is van – mindannyian szegediek – írja a delmagyar.hu portálja.

Barzó Pált, a Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának tanszékvezető professzorát egy agydaganattal sikeresen megoperált betege jelölte, aki orvosa emberségességét és kiváló csapatát méltatta. Rudas Lászlót, a II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ professzorát egy olyan páciense javasolta a díjra, aki huszonévesen került intenzív osztályra egy rosszullét miatt. Nem csak ő köszönheti azonban életét a szakembernek: azóta megszületett második gyermeke is. Raskó Zoltán az arc-, állcsont- és szájsebészeti klinika tanársegéde. Az ő betege, aki jelölte a díjra, egy autóbalesetben úgy megsérült, hogy a fején – a homlokcsontján kívül – az összes csontja szilánkosra tört. Ma már, ha a tükörbe néz, újra régi arcát látja. Udvardi Judit csecsemő- és gyermekgyógyászt egy egyedülálló anya jelölte, aki szerint nincs még egy ilyen háziorvos.

Juhász László, a gyermekgyógyászati klinika tanársegéde egy szülő szerint azért érdemelné meg a díjat, mert harmadik gyermekének életét születése után egy nappal megmentette, a hosszadalmas gyógyulás idején pedig végig mellettük állt. Ábrahám György, az I. számú belgyógyászati klinika professzora pedig egy 83 éves betegétől kapott jelölést, aki 30 éven keresztül rohamokkal, 12 évig pedig ideggyulladással küzdött. Mindkettőből kigyógyította az elmúlt 18 év alatt, miközben tanársegédből egyetemi tanárrá lett – mutatja be röviden a jelölteket a portál.

A 89 döntős történetben méltatott 65 orvos a hétfőn indult közönségszavazás mellett az elkövetkezendő hetekben szakmai értékelésen is részt vesz, amelynek eredménye alapján a zsűri idén a legjobb három orvos személyéről – szakmai szempontokat is figyelembe véve – maga is dönt. A közönségszavazáson legjobb eredményt elérő orvos pedig Astellas-közönségdíjban részesül. Ez utóbbit tavaly egy szegedi szakember, Paszt Attila, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának adjunktusa vehette át.

A szavazatokat január 31-én éjfélig lehet leadni a http://www.astellasazorvosokert.hu/szavazas oldalon, ahol minden betegtörténet elolvasható. Ezekből hármat kell kiválasztani és sorrendbe állítani. Egy IP-címről csak egy voksot fogad a rendszer.