• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hat orvos lehet érintett egy haláleset nyomozásánál

Lapszemle Forrás: beol.hu

Lassan két éve folytatnak vizsgálatot a hatóságok egy, az orosházi kórházban történt halálesettel kapcsolatban.

A feljelentést az elhunyt fia tette a rendőrségen, több orvos is érintett az ügyben. Bene Tibor 2011. október végén vesztette el édesanyját, aki az orosházi kórházban halt meg. A battonyai férfi a közel két éve történt halálesetről elmondta, édesanyja körömvágás közben megszúrta lábujját és cukorbetegsége lévén a seb elfertőződött. Október elsején bevitték az orosházi kórházba, ahol nagyjából három hetet töltött – írja a beol.hu portálja.

Mint mondta, feltételezhetően egy gázgangréna (üszkösödés – a szerző) okozhatta édesanyja halálát, a folyamatos orvosi felügyelet mellett. Élete utolsó napján reggel hatkor rosszul lett, a férfi a kórházi dokumentációkra hivatkozva azt állítja, az orvos a riasztás után órákkal később jelent meg. Elmondta azt is, hogy a szakemberek egy életmentő műtétet is végrehajtottak, de nem tudták megmenteni az asszony életét. Ezt követően tett Bene Tibor feljelentést, mely 2012 elején indult el és a mai napig tart.

A battonyai férfi által rendelkezésünkre bocsátott iratokból kiderül, hogy hat orvos érintett a vizsgálatokban. Ezen papírokból az is megállapítható, több kiegészítés és meghosszabbítás is született. A kirendelt szakértők sem egyszerre vizsgálták meg az esetet, a hatóságok, az iratok szerint több kiegészítést is kértek. Mindezek fényében érthető, hogy miért tart közel két éve a folyamat – emeli ki a portál.

Bene Tibor nem csak ezt az egy feljelentést tette, mint mondta, több levelet is írt különböző szerveknek és közjogi méltóságoknak.
Dr. Duray Gergő, az orosházi kórház főigazgatója úgy nyilatkozott, az ügyben több orvos érintett. Egyelőre a nyomozati szakaszban tart a vizsgálat, ezért – mint kiemelte - több információt nem adhat.

Dr. Varga István, a kórház jogi képviselője elmondta: az érintett halálesetet sajnálatosnak tartja, mint minden más hasonló esetet. Polgári bíróság előtt kártérítési per jelenleg nincs folyamatban, mindösszesen peren kívüli levélváltások történtek az ügyben. A kórház bármilyen jellegű felelősségét kizárólag bíróság állapíthatja meg, ilyen pedig nem történt az ügyben – emelte ki a kórház jogi képviselője. A kórház alkalmazottjainak büntetőjogi felelőssége nics megállapítva, a büntetőeljárás, jelenleg nyomozati szakaszban van – tette hozzá dr. Varga István.

Bene Tibor szerint a kórháznak kötelessége saját maga is kivizsgálni a történteket.

Azon kérdésre, hogy hogy a halálesettel összefüggésben végeznek-e belső vizsgálatot az egészségügyi intézményben, dr. Varga István úgy válaszolt: azért nem indítottak külön saját hatáskörben ellenőrzést, mert a hatóságok már folytatnak eljárást, így az alapján dől el a büntetőjogi felelősség kérdése.

Albert István, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az üggyel kapcsolatban mindössze annyit mondott: A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást folytat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, annak tisztázása érdekében, hogy az orosházi kórházban történt-e szabályszegés vagy mulasztás egy battonyai beteg gyógykezelése során. A rendőrség igazságügyi orvosszakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit. Az üggyel kapcsolatban további tájékoztatást a nyomozás lezárásakor adnak.

Az, hogy kik és milyen mértékben vettek részt az elhunyt kezelésében, valamint mennyire érintettek, csak a lezárást követően derül ki. Több forrásból úgy értesültünk – írja a portál -, hogy a lassan két éve húzódó vizsgálat a végéhez közeleg és az elkövetkező hetekben kiderül, indítanak-e eljárást. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy hogyan fog zárulni, ugyanis még mindig vannak olyan új szakértői vélemények, melyek megérkezést várják.

Legolvasottabb cikkeink