• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyenlőséget szeretnének a védőnők

Lapszemle Forrás: teol.hu

A miniszteri biztos a közelmúltban a megyeszékelyen tartott előadást.

A védőnői hivatás társadalmi és anyagi megbecsültségének helyreállításáról, a Védőnői Szolgálat megújításáról a teol.hu portálja Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztost kérdezte, .

– Miért fontos a védőnői szolgálat létezése, miben látja a szervezet legfőbb küldetését?

– A védőnői szolgálatot 1915-ben alakították meg hazánkban, így közel 100 éves ez a különleges ellátás. A prevenció hangsúlyos szerepet kap, a fogantatástól a fiatal felnőttkor küszöbéig végig kísérve a családokat. Az egészségtudatosságra nevelés, a népegészségügyi feladatok ellátása elképzelhetetlen a magasan képzett, diplomás szakemberek nélkül. Valódi hungarikum a védőnői hálózat, mert ilyen komplex - gyakran generációkon átívelő-, szolgáltatást csak hazánkban találni.

– Milyen okokból van szükség az átszervezésre?

– Az egészségügyi alapellátásban működő szolgálatok fenntartói háttere nagyon széttagolt: önkormányzat, intézmény, egyház, saját vállalkozás, szakigazgatási szerv, egyéb. Ez nagy különbségeket eredményez mind a finanszírozás felhasználásban, mind az ellátottak száma és területi megoszlása tekintetében. Idén tavasszal 10 nap alatt több, mint 1700 aláírást gyűjtöttek össze a kolléganők azért, hogy egységes állami fenntartó alá tartozhassanak – ez az Országos Védőnői Szolgálat –, kiküszöbölendő az egyenlőtlenségeket. A kormányzat kiemelt feladatként tekint a védőnői szolgálat megújítására és támogatja a védőnők kezdeményezését.

– Mit és hogyan kívánnak átalakítani, és ennek milyen előnyei lesznek mind a szervezetre, mind a lakosságra nézve?

– Július elején kezdtem el járni az országot. Minden megyeszékhelyre ellátogatok abból a célból, hogy a területen dolgozó kolléganőktől összegyűjtsem a javaslatokat, észrevételeket; problémáikat meghallgassam. Jelenleg az országjárás felénél tartok és reményeim szerint szeptember végére tudom összegezni a területen tapasztaltakat. A jogszabályi háttér kialakítása során ezeket figyelembe vesszük. A mostani pontfinanszírozás nagy eltéréseket mutat: van olyan település, ahol több milliós a maradvány és van olyan, ahol a fenntartónak kell több millióval kiegészíteni a feladatellátást. Az egységes munkáltatói szerv esetén az egyenlőtlenségek lényegesen mérséklődhetnének mind a területi munkában, mind a bérezésben. Az informatikai háttér fejlesztése (tablet, védőnői felhő) a minőségi munkavégzést fogja segíteni, hiszen a kevesebb adminisztráció, a gyorsabb információcsere a társ szakmákkal (házi orvos, házi gyermekorvos, iskolaorvos, szülész) már nem foglalja le a munkaidő felét. Uniós pályázati források segítik a méhnyakszűrés igénybevételét a legtávolabbi településen is, valamint a kora gyermekkori programban megfogalmazott célok a felnövekvő generáció életkilátásainak további javítását.

– Mi a véleménye a Tolna Megyei Védőnői Szolgálta működéséről?

– Markó Aranka megyei vezető védőnő tájékoztatójából kiderült, hogy a tolnaiak méltán lehetnek büszkék a védőnőikre! A megyében minden állás betöltött, gyakorlatilag nincs védőnői ellátást nem igénylő család, a születések száma emelkedik, a népegészségügyi mutatók javulnak.