• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hatalmas kérdőjelek az orvosi ügyeleti ellátásának átszervezésénél

Lapszemle 2022.11.12 Forrás: inforadio.hu
Hatalmas kérdőjelek az orvosi ügyeleti ellátásának átszervezésénél

A mostani 40 ezer helyett a jövőben hétköznaponként 90 ezer, hétvégén 60 ezer emberre jutna egy orvos.

A háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása egy kétségtelenül fontos lépés, de Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi vezető szerint a most körvonalazódó koncepció részletszabályait a következő hónapokban kellene kidolgozni. A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint egyebek mellett a háziorvosok kötelező ügyeletét is át kellene gondolni -mondta el az Inforádióban.

Békássy Szabolcs jelezte, bemutatták az elképzeléseiket az ügyeleti ellátás megszervezése kapcsán, amiben az Országos Mentőszolgálat koncepciójához képest eltérés fogalmazódik meg. Az ügyeleti körzetek optimálisabb megszervezésével ők is egyetértenek, ugyanakkor az ellátás szervezésének a módját illetően van különbség a különböző szakmai javaslatok között.

A szakember úgy véli, a következő hónapok intenzív munkájának kell majd a részét képezze az, hogy a részletszabályokat kidolgozzák, valamint az álláspontok közötti különbségeket feloldják.

Azt is kiemelte, hogy a háziorvosoknak a kötelező ellátás szervezését ebben a kérdéskörben nem optimális megjelölni, hiszen a háziorvosok jelentős része nagyon elöregedett.

Az országos kollegiális háziorvosi vezető hozzátette: olyan szakmai javaslattal szeretnék segíteni a folyamatok átalakítását, ahol a háziorvosnak egyfajta ellátási felelőssége, ellátásszervezési funkciója van, de semmiképpen nem kötelező feladatellátásként megjelölve.

Szintén az OMSZ-től származó dokumentum alapján az számolták ki, hogy a mostani 40 ezer helyett a jövőben hétköznaponként 90 ezer, hétvégén 60 ezer emberre jutna egy orvos. A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója ide kapcsolódóan arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-egy ügyeleti körzet esetében nemcsak a lélekszámot kell figyelembe venni, hanem a népsűrűségi adatokat, a különböző földrajzi adottságokat, valamint a települések egymáshoz viszonyított távolságát és természetesen az ügyeleti központok és a települések távolságát is. Tehát egzakt válasz azzal kapcsolatban, hogy hol kellene kialakítani az ügyeleti központokat, csak egy részletes térinformatikai felmérés alapján adható – vélekedett.

Az országos kollegiális háziorvosi vezető szerint az ellátásszervezés kapcsán ugyanakkor más kérdéseket is érdemes lenne a későbbiekben letesztelni, hiszen a Hajdú-Bihar megyei háziorvosok kötelező orvosi ügyeleti részvétele nem valósult meg a programban, ami viszont nagyban eltér attól a koncepciótól, amit az OMSZ szakmai javaslataiban olvashatók.

Legolvasottabb cikkeink