• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hatalmas tévedés, hogy a bárányhimlőn át kell esni

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Bár több mint tizenöt éve elérhető nálunk a bárányhimlő elleni védőoltás, a szülők jelentős része mégsem adatja be gyermekének.

A mai napig masszívan tartja magát a tévhit, miszerint a bárányhimlőn át kell esni. Tény, hogy a bárányhimlő nem súlyos betegség, viszonylag könnyen és gyorsan ki lehet gyógyulni belőle, esetenként azonban akár stroke, vakság és bénulás is lehet a szövődménye.

Kalocsai Krisztina gyermekgyógyász, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa szerint a bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző betegség: Magyarországon évente több mint 35 ezer esetet regisztrálnak, de a valódi esetek száma feltehetően még ennél is magasabb – áll a Gondolkodj Egészségesen! Program kiadványában, melyet a hvg.hu idéz.

A doktornő azt is elmondta, hogy a bárányhimlőre fogékony gyerekek kilencven százaléka megbetegszik, a legtöbb gyermek közösségben fertőződik: jellemző, hogy bölcsődébe, óvodába kerülés után nagy részük elkapja. Ez nem véletlen, mert a fertőzést rendkívül ragályos, cseppfertőzéssel terjedő vírus okozza. A betegség tünetei általában hosszú lappangási idő, tíz-tizenkét nap után jelentkeznek: láz, rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, gyengeség, majd néhány nappal később a bárányhimlő jellegzetességei, az egész testet és a nyálkahártyákat elborító viszkető kiütések is megjelennek.

Természetes reakció, hogy szeretnénk gyermekünk szenvedéseit enyhíteni, ugyanakkor akkor járunk a legjobban, ha nem kenegetjük a kiütéseket, mert ezzel csak segítjük a baktériumok bejutását a szervezetbe. A viszketés enyhítésére vékony rétegben használhatunk mentolos hintőport. Ahogy már korábban is írtuk, a lázat nem kell, de lehet csillapítani.

Ugyanakkor a leghatékonyabban akkor küzdhetjük le a bárányhimlőt, ha esélyt sem adunk a betegségnek, és beoltatjuk a gyermekünket (és saját magunkat, ha még nem estünk át rajta) bárányhimlő ellen. „Érthetetlen, hogy a köztudatban, a hazánkban több mint tizenöt éve elérhető védőoltás dacára, miért tartja magát az a nézet, hogy a bárányhimlőn jobb átesni. Pedig a betegség elszenvedése mindig nagyobb kockázat és teher, mint a megelőzés. A korábban egészséges gyermek esetén sem ritka a kórházi kezelést igénylő szövődmény" – hívja fel a figyelmet a bárányhimlő veszélyeire Kalocsai Krisztina.

A gyermekgyógyász infektológus ugyanakkor azt is hozzátette: gyakori, hogy egy családon belül a többedik bárányhimlő súlyosabb lefolyású. A serdülők és felnőttek bárányhimlője is több kockázattal jár. Arról nem is beszélve, hogy a várandósok fertőzése veszélyes lehet a születendő babára, és a kismamára. A bárányhimlő megtámadhatja az idegrendszert, például agyvelőgyulladást is okozhat. Viszonylag gyakran fordul elő légzészavarhoz is vezető tüdőgyulladás is a betegség szövődményeként. Mindemellett kiszáradás, idegrendszeri gyulladás, illetve szívizom- és májgyulladás, továbbá a vérmérgezés, a bőr és a lágyrészek bakteriális elfertőződése is lehet a bárányhimlő következménye.