• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Havonta 12 és fél milliárd forintot ígérnek a magyar egészségügynek

Lapszemle 2024.10.18 Forrás: nepszava.hu
Havonta 12 és fél milliárd forintot ígérnek a magyar egészségügynek

Ezúttal nemcsak a szokásos tűzoltásra számíthat az ágazat, hanem augusztustól visszamenőleg havi 12,5 milliárdos pluszforráshoz is juthat.

Újabb adósságrendezésre számíthatnak novemberben a kórházak – közölte Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) szokásos, őszi konferenciáján, Balatonalmádiban csütörtökön - írta a népszava.hu. Ezúttal nemcsak a szokásos tűzoltásra számíthat az ágazat, hanem augusztustól visszamenőleg havi 12,5 milliárdos pluszforráshoz is juthat. Az összeg novembertől automatikusan be is épül a havi finanszírozásba.

A politikus szerint mindez annak köszönhető: az egészségügyi államtitkárságnak sikerült csaknem egy tucat kórházban módszeresen gyűjtenie a betegellátás költségeit, és az ez alapján készült elemzéssel meggyőzték a Pénzügyminisztériumot, hogy szükség van többletforrásra.

A hallgatóság soraiban ülő Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára Takács Péter előadása után gratulált az államtitkárnak, hozzátette: ha mindez megvalósul, az rendkívül megnyugtató a beszállítóknak.

A kórházi gazdasági vezetők szakmai fórumán Takács Péter beszélt arról is, hogy a jövő év elején kerülhet a kormány elé az ellátás minimális feltételeit megszabó új jogszabály-tervezet. Ebben a betegellátás szükségleteihez igazítják mind a tárgyi, mind a személyi feltételeket. Példaként említette: ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azokon a kórházi osztályokon, amelyek reggel nyolc és délután négy között tudják ellátni a műtétes betegeket, csak a tervezhető és az egynapos műtétek történhetnének.

Az államtitkár bejelentette, hogy az állami CT- és MR-gépcsere programban „tiszta versenyt” hirdettek, ami azt is jelenti, hogy az ajánlatot tevők között az európai korábbi beszállítók mellett megjelentek a kínaiak és a török gyártók is. Hozzátette: ahol a szakma azt mondja majd, hogy ezek a keleti gépek kompatibilisek, azokat fogják megvásárolni, mert ezekkel 30-40 százalékkal olcsóbban juthat Magyarország a képalkotó diagnosztikai eszközökhöz. Továbbiak a teljes cikkben