• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Házi zöldségkrémtől kapta a botulizmust

Lapszemle Forrás: beol.hu

A megbetegedett hölgy egy ismerősétől kapta a házi készítésű zakuszkát.

Házi készítésű zakuszkától (zöldségkrémtől) kapta a botulizmust (köznyelven kolbászmérgezést) az a szabadkígyósi nő, aki jelenleg is a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályán fekszik súlyos, életveszélyes állapotban. Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) osztályvezetője tegnap úgy nyilatkozott, mivel az egyik legsúlyosabb élelmiszer-mérgezés tüneteivel került kórházba a beteg, az ilyenkor szükséges szakmai eljárás protokollszabályai szerint legalább egy hétre visszamenőleg vizsgálni kellett az általa fogyasztott ételeket. Mégpedig azokat, amelyektől az élelmiszer-mérgezés származhatott – értesült a beol.hu portálja.

Így egy bontott befőttesüvegben lévő zakuszkát, felvágottat, valamint elővigyázatosságból egy kistermelő által gyártott kolbászt és szalonnát is vizsgáltak a laboratóriumban. A vizsgálatok végleges lezárásáig pedig, elővigyázatosságból – az ilyenkor szokásos eljárás szerint – forgalmi zárlatot rendeltek el, éppen amiatt, ha esetleg innen származna a fertőzött termék, más ne fogyaszthasson belőle.

Az eddigi adatok alapján megállapítható, hogy a bontott zakuszkában benne volt a botulotoxin, azaz a baktériumok által termelt, és a súlyos tünetekért felelőssé tehető méreganyag – mondta Zoltai Anna. A többi készítmény vizsgálata ez ideig negatív eredményű. A megbetegedett hölgy egy ismerősétől kapta a házi készítésű zakuszkát, ahol az egészségügyi hatóság további zakuszka megsemmisítéséről intézkedett – fűzte hozzá a NÉBIH osztályvezetője.

Ez is bizonyítja, hogy a botulizmus a köznapi nevével ellentétben nem kimondottan kolbász- vagy húsmérgezés, más, nem megfelelően tisztított, készített, tárolt és kezelt élelmiszerben is képes a baktérium méreganyagot termelni. A baktérium spórás, nagy ellenálló képességű. Jellemzően termékelőállításnál például talajszennyezéssel vagy nem tiszta kézzel és eszközökkel végzett munkánál kerülhet a portékába, ahol aztán levegőtől elzárt körülmények között szobahőmérsékleten már szaporodik. Eközben termeli a méreganyagot, mely az életveszélyes botulizmus megbetegedést okozza.

Mivel a zakuszkát is olajjal lepték el, továbbá konzervként hűtetlenül hetekig tárolták, ez a hőmérséklet és a levegőmentes környezet szintén kedvezhetett a baktérium szaporodásának, toxintermelésének.

Dr. Zacher Gábor toxikológus szerdán délelőtt a beol.hu-nak úgy nyilatkozott: mivel érdemi idegrendszeri javulást nem tapasztaltak, visszahelyezték a lélegeztetőgépre a beteget. Emellett beadtak neki egy újabb adag ellenanyagot. A főorvos kifejtette, egy nagyon súlyos betegségről van szó, melynek a gyógyulási ideje is hosszú.