• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Helyettesítés oldja meg az orvoshiányt Nógrád megyében

Lapszemle 2020.05.22 Forrás: nool.hu
Helyettesítés oldja meg az orvoshiányt Nógrád megyében

A megyében a háziorvosok többsége nyugdíj mellett dolgozik. Ez sokáig már nem lesz fenntartható.

Nógrádban jelenleg 22 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, amelyeket a szakemberek helyettesítéssel látnak el. A megye háziorvosi társadalma azonban elöregedőben van, az utánpótlás pedig nem megoldott. Emiatt hamarosan növekedni fog az üres körzetek száma - írta a nool.hu.

– Manapság egy háziorvos több településen végzi a feladatokat, így az alap- és az ügyeleti ellátásban sincs ellátatlanság – mondta el a portálnak dr. Tóth Endre, Nagylóc háziorvosa, aki egyben a szécsényi Orvosi Ügyelet vezetője is. – A legnagyobb bajt inkább az jelenti, hogy a megyében a háziorvosok többsége – köztük én is – nyugdíj mellett dolgozik. Ez sokáig már nem lesz fenntartható, így az üres körzetek száma egyre csak növekedni fog. Ennek ellenére utánpótlás továbbra sincs.

– Az utódom megtalálása érdekében már részt vettem orvostanhallgatóknak szervezett állásbörzén is. Ott azt tapasztaltam, hogy a résztvevők nincsenek tisztában a háziorvosok finanszírozási hátterével. Nyilván az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott támogatásból fedezni kell az üzemeltetési költségeket, a nővérek bérét és a szükséges felszerelést is. Azt azonban nem tudják, hogy az ügyeleti ellátás önkormányzati hatáskör is, ezért ők szintén részt vállalnak a költségekből. A háziorvos számára is maradhat egy olyan összeg, amiből már tisztességesen megélhet – vélekedett dr. Tóth Endre. Hozzátette: szerinte további problémát jelent, hogy lebecsülik a szakmát, annak ellenére, hogy hatalmas felelősséggel jár. A háziorvos ugyanis elég sokszor találkozhat rendkívüli és súlyos esetekkel, hibázni pedig nem lehet.

– A jövőben növekedni fog az üres körzetek száma Nógrád megyében, hiszen a nyugdíjas háziorvosok sem fognak örökké dolgozni – mondta dr. Tóth Endre. – Növelni kellene az érdeklődést az orvostanhallgatók körében, vonzóvá tenni magát a háziorvosi szakmát és a vidéki praxisokat. A finanszírozási támogatás emelésével vélhetően maradásra lehetne bírni a fiatalabb kollégákat.

– Az emberek többsége azt hiszi, hogy a paraszolvencia kiegészíti a háziorvosok jövedelmét – mondta dr. Tóth Endre. – Ez tévhit, legalábbis vidéken. Talán évtizedekkel ezelőtt nem okozott gondot a polgároknak, hogy pénzt vagy adott esetben ajándékot adjanak a háziorvosoknak, de ma senki sem várhatja el, hogy pluszkiadásként fizessenek az orvosoknak, hiszen ha akarnának, se tudnának. Ez pedig különösen igaz a vidéken élőkre, mivel ők jóval kevesebbet keresnek, mint a városiak. A szakember szerint az egészségügy évtizedek óta nem tudja megoldani problémáit. Nem szerepel a társadalom szemében azon a megérdemelt helyen sem, mint amilyen felelősséggel jár a munkájuk. Az egészségügyi dolgozók ellátják feladataikat, ezért jóval nagyobb tiszteletet és anyagi megbecsülést érdemelnének.

Legolvasottabb cikkeink