• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Helyettesítés oldja meg az orvoshiányt Nógrád megyében

Lapszemle 2020.05.22 Forrás: nool.hu
Helyettesítés oldja meg az orvoshiányt Nógrád megyében

A megyében a háziorvosok többsége nyugdíj mellett dolgozik. Ez sokáig már nem lesz fenntartható.

Nógrádban jelenleg 22 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, amelyeket a szakemberek helyettesítéssel látnak el. A megye háziorvosi társadalma azonban elöregedőben van, az utánpótlás pedig nem megoldott. Emiatt hamarosan növekedni fog az üres körzetek száma - írta a nool.hu.

– Manapság egy háziorvos több településen végzi a feladatokat, így az alap- és az ügyeleti ellátásban sincs ellátatlanság – mondta el a portálnak dr. Tóth Endre, Nagylóc háziorvosa, aki egyben a szécsényi Orvosi Ügyelet vezetője is. – A legnagyobb bajt inkább az jelenti, hogy a megyében a háziorvosok többsége – köztük én is – nyugdíj mellett dolgozik. Ez sokáig már nem lesz fenntartható, így az üres körzetek száma egyre csak növekedni fog. Ennek ellenére utánpótlás továbbra sincs.

– Az utódom megtalálása érdekében már részt vettem orvostanhallgatóknak szervezett állásbörzén is. Ott azt tapasztaltam, hogy a résztvevők nincsenek tisztában a háziorvosok finanszírozási hátterével. Nyilván az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott támogatásból fedezni kell az üzemeltetési költségeket, a nővérek bérét és a szükséges felszerelést is. Azt azonban nem tudják, hogy az ügyeleti ellátás önkormányzati hatáskör is, ezért ők szintén részt vállalnak a költségekből. A háziorvos számára is maradhat egy olyan összeg, amiből már tisztességesen megélhet – vélekedett dr. Tóth Endre. Hozzátette: szerinte további problémát jelent, hogy lebecsülik a szakmát, annak ellenére, hogy hatalmas felelősséggel jár. A háziorvos ugyanis elég sokszor találkozhat rendkívüli és súlyos esetekkel, hibázni pedig nem lehet.

– A jövőben növekedni fog az üres körzetek száma Nógrád megyében, hiszen a nyugdíjas háziorvosok sem fognak örökké dolgozni – mondta dr. Tóth Endre. – Növelni kellene az érdeklődést az orvostanhallgatók körében, vonzóvá tenni magát a háziorvosi szakmát és a vidéki praxisokat. A finanszírozási támogatás emelésével vélhetően maradásra lehetne bírni a fiatalabb kollégákat.

– Az emberek többsége azt hiszi, hogy a paraszolvencia kiegészíti a háziorvosok jövedelmét – mondta dr. Tóth Endre. – Ez tévhit, legalábbis vidéken. Talán évtizedekkel ezelőtt nem okozott gondot a polgároknak, hogy pénzt vagy adott esetben ajándékot adjanak a háziorvosoknak, de ma senki sem várhatja el, hogy pluszkiadásként fizessenek az orvosoknak, hiszen ha akarnának, se tudnának. Ez pedig különösen igaz a vidéken élőkre, mivel ők jóval kevesebbet keresnek, mint a városiak. A szakember szerint az egészségügy évtizedek óta nem tudja megoldani problémáit. Nem szerepel a társadalom szemében azon a megérdemelt helyen sem, mint amilyen felelősséggel jár a munkájuk. Az egészségügyi dolgozók ellátják feladataikat, ezért jóval nagyobb tiszteletet és anyagi megbecsülést érdemelnének.

Legolvasottabb cikkeink