• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Heves megyében többen szülnek természetes úton

Lapszemle Forrás: heol.hu

Az utóbbi évtizedekben a császármetszés volt a leggyakoribb műtéti beavatkozás a fejlett országokban, és gyakorisága folyamatosan nő.

Az összes szülés közt az országos arány 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban már megközelítette a 30 százalékot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint 2015-ben pedig már 39 százalék volt. Nemzetközi kutatások szerint a valóban indokolt császárok az összes szülésnek „csak" 15-19 százalékát teszik ki. Hazánkban egy friss kimutatás szerint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában a legmagasabb – 55 % – a császármetszések aránya. A heol.hu portálja utánajárt a Heves megyei adatoknak.

Az elmúlt három év adatainak átlaga alapján a Heves megyei kórházakban 26-tól 36 százalékig terjed a császármetszések aránya. Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 26, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben 35, a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban pedig a szülések 36 százaléka nem természetes.

Dr. Hernádi Lászlót, az egri kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezető főorvosát a portál arról kérdezte, miért emelkedett hazánkban a császármetszések száma.

Ennek rengeteg oka lehet, ami nem is feltétlenül szakmai. Ilyen például a jogi számonkéréstől való félelem, mivel sokkal kevesebb kártérítési ügy van az elvégzett császármetszésekből, mint a nem elvégzettekből. Illetve szóba jön az a szemléletbeli változás is ez esetben, hogy az átlagostól már a legkisebb kockázati eltérésnél felmerül a császármetszés lehetősége – magyarázta a főorvos.

Dr. Hernádi László a szakmai okok között említette azt, hogy egyre inkább kitolódott a gyermekvállalás ideje. Ma már gyakoribb, hogy az első gyermeket a 30. életévek betöltése után vállalják a nők, ezért nagyobb esély van az egyéb betegségek – cukorbetegség, magas vérnyomás –, kórképek megjelenésének, ami indokolhatja a császármetszést.

Beszélni kell a kérésre végzett császármetszésekről is – emelte ki az egri szakember, aki elmondta: sokan félnek a szüléstől, többek esztétikai okok miatt kérik ezt a szüléstípust. Nem foglalkoznak azzal, hogy azok a gyermekek, akik császármetszéssel születnek, később hajlamosak lesznek például az allergiára. Tőlem is kérték már, hogy császározzak, ám mindig elmondom, hogy ezt garantálni nem lehet. A döntés joga és felelőssége mindig a szülést vezető orvosé – szögezte le dr. Hernádi László.