• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Hiányos bírósági jegyzőkönyv

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Különleges példája a magyar igazságszolgáltatásnak a Geréb Ágnes szülészorvos ellen folyó per.

Miközben húsz éve adós a politika a törvényes rendezéssel, a bíróságon az emberölés vádja is felmerült annál az orvosnál, aki az otthonszüléseket kíséri. Magyarországon még nem vádoltak emberöléssel orvost. Ábrahám László műhibaperekre specializálódott ügyvéd szerint távol áll a bíróságoktól az, hogy akár a gondatlan veszélyeztetést is kimondják orvosi műhibaperek kapcsán. - Sőt - teszi hozzá - az orvosok, kórházak ellen többnyire még a nyomozati szakban megszűnik az eljárás. Ezért is különleges példája a magyar igazságszolgáltatásnak a Geréb Ágnes szülészorvos ellen folyó per.

Geréb ellen korábban több ügyben indult eljárás, ezeket az ügyeket tavaly ősszel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) egyesítették. Az orvosi műhibaperek történetében eddig egyedülálló módon a PKKB azt indítványozta, hogy a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés a szakértői véleményekre figyelemmel emberölésre minősüljön át. A tavaly november 19-én tartott tárgyalási napon Geréb Ágnes hosszan sorolta azokat az érveit, amelyek a vád főbb pontjait cáfolták. Ezután indítványozta a bíró a vád szigorítását. S vajon mi alapján mérlegelhetett a bíró?

A rendelkezésére álló tárgyalási jegyzőkönyv és a szakértői vélemények alapján. Csakhogy a jegyzőkönyv finoman szólva sem fedi a tárgyaláson elhangzottakat. Valamilyen oknál fogva épp azok a részek hiányoznak belőle, amelyek a Geréb Ágnes ellen felhozott orvosszakmai vádakat cáfolnák. - A praxisomban ilyen komoly következményekkel járó mulasztással még nem találkoztam - mondja Ábrahám László, akit a Figyelő tavaly a top húsz ügyvéd közé választott. „Pár mondatos elírások megesnek olykor, de ilyen „erős" tévedés nem." És nem ez az egyetlen furcsaság. A jegyzőkönyvben az olvasható: „Hozzájárulok, hogy a bíróság felolvassa a nyomozás során tett tanúvallomásomat."

Az igazság ezzel szemben az: Geréb határozottan azt válaszolja a bírónő kérdésére, hogy nem járul hozzá a felolvasáshoz. Már csak azért sem, mert akkor, amikor gyanúsítottá vált, ezt a vallomását visszavonta, mert úgy ítélte meg, hogy a zaklatottságtól nem volt teljesen összefüggő, és egy tárgyaláson félreérthetők lennének a szavai. Ábrahám elmondja: a jegyzőkönyv kulcsfontosságú. Ha fellebbviteli szakba kerül az ügy, a bíróság csak ebből tud tájékozódni.

Ahhoz, hogy igazságos ítélet szülessen, szükséges lenne a jegyzőkönyvet módosítani. Az ügyvéd szerint már a vád egyediessége (emberölés) és a jegyzőkönyv „elírásai" miatt is fennáll az a lehetőség, hogy Geréb koncepciós per áldozata lesz, és esetével a szülészeti-nőgyógyászati lobbinak engedelmeskedve példát statuálnak az otthonszülést választóknak. Szabó Noémi Anna bírónő szakértői véleményre hivatkozva javasolja az emberölés vádját. Ábrahám azt mondja, a szakértő személyes felelősséggel tartozik az általa elmondottak miatt.

- Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 9-es számú módszertani levele tartalmazza azt, ami a szakértőkre vonatkozik. Vagyis az elfogulatlanságnak a szakértői eljárás minden szakaszában érvényesülnie kell. Ha ez nem valósul meg, akkor a szakértő megsérti a büntető törvénykönyvet, és hamis tanúzást követ el egy büntetőügyben, így büntetőjogilag felelősségre vonható - fejti ki az ügyvéd.

A Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője közölte, a PKKB hozott egy végzést korábban, amelyben súlyosabb bűncselekmény megvalósulásának lehetősége miatt átirányítaná az ügyet a Fővárosi Bíróságra. Ezt a végzést akkor az FB visszaküldte. Dr. Frech Ágnes hozzáteszi, a PKKB azóta egy újabb végzést hozott, ezért várhatóan az ügy a Fővárosi Bíróságon folytatódik. Vagyis újraindul a tárgyalás. Ez nem azt jelenti, hogy a Fővárosi Bíróságon megáll a súlyosabb minősítés, azaz az emberölés. - A PKKB orvos szakértői véleményre hivatkozva ugyan ezt javasolja, de függetlenül attól, igaza van-e vagy sem, önmagában az emberölés felmerülésének ténye miatt került az ügy egy magasabb hatáskörű intézményhez, vagyis a Fővárosi Bírósághoz - mondja Frech, hozzátéve: ha a hangfelvételek és a szöveg valóban nem egyezik számos ponton, akkor az eljárásjogi hiba, és kijavítható. Arra a kérdésre, hogy miért olvasott fel a bíró egy visszavont tanúvallomást, amelynek felolvasására még csak engedélyt sem kapott Geréb Ágnestől, Frech azt válaszolja, bizonyos esetekben lehetőséget teremt erre is a jogszabály. A panaszokat körültekintően kivizsgálják.

Legolvasottabb cikkeink