• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hiányos együttműködés miatt nincs korai fejlesztés

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Mivel az ellátórendszer nem összehangolt, a fejlesztés sem éri el a célját - panaszolta a területért felelős miniszteri biztos.

Az óvodáskorú gyerekek mintegy hét százaléka szorulna valamilyen fejlesztése, azonban csak kettő százalékuk kapja meg. Sokszor már későn, hiszen vannak olyan betegségek, zavarok, amelyek kis korban felismerhetőek és kezelhetőek lennének. Ám mivel az ellátórendszer nem összehangolt, a fejlesztés sem éri el a célját – írja a sonline.hu.

Az intézmények, szakemberek, ágazatok egymással való kapcsolattartása, együttműködése hiányos – mondta Czeizel Barbara, korai intervencióért felelős miniszteri biztos a Kaposvári Egyetemen szervezett konferencián. A hiányosságok miatt a családokkal gyakran egymás mellett és nem egymásra épülve foglalkoznak. A korai intervenció lényege pedig épp ennek ellenkezője lenne, emelte ki a szakember, aki hozzátette azt is, a korai intervenció megvalósítására a kormány hatmilliárd forintot kíván költeni. Sokszor éppen a legkorábbi életszakaszokban, az idegrendszer és a családi kompetenciák fejlődése szempontjából legérzékenyebb időszakban marad ellátás nélkül a család. Holott számos betegség, fejlődési zavar már egy éves kor előtt felismerhető volna a tünetek alapján.

Évente 90 ezer újszülött közül hatezren nem mennek haza a kórházból. Csak hetek, hónapok múlva, mert valamilyen ellátásra szorulnak. Ezeket kellene összehangolni, hogy egy komplex szolgáltatást kaphassanak a családok. Ha ezt a nagyon korai rendszert nem használjuk ki, akkor a gyerek lehetőségei sokkal rosszabbak lesznek és a család életminősége is, ugyanis a szülő nem tudhatja: ő hibázott, vagy valóban van organikus oka a problémának – hangsúlyozta Czeizel Barbara.

Az egészségügy, köznevelés és a szociális ágazat együttműködésére volna szükség. Ezért országosan is készül egy tananyag, amely bekerül a kisgyermeknevelők és az óvónők képzésébe. A korai intervenció témaköre egyébként Kaposváron már régóta szerepel a pedagógusképzésben - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink