• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hiánypótló ellátás, szívkatéterlabor az Uzsokiban

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Folyamatosan tájékoztatják a háziorvosokat és szakrendelőket az új központról, hogy a betegeiket szükség esetén ide irányítsák.

Az áprilisi indulás óta nyolcvan, körzethez tartozó beteget láttak el az Uzsoki Utcai Kórház új szívkatéter-laborjában, amelyekből három esetben életmentő beavatkozást hajtottak végre – közölte Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatója, aki hozzátette azt is: indokolt volt a centrum kialakítása, mivel a fővárosban jelenleg öt helyszínen zajlik hasonló ellátás, vagyis négyszázezer lakosra jut egy akut szívinfarktus ellátására képes labor – olvasható a magyarhirlap.hu portálján.

Korábbi célkitűzésünk vált valóra azzal, hogy Magyarországon elsőként onkokardiológiai endovaszkuláris centrumot hoztunk létre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a területileg az Uzsoki kórházhoz tartozó mintegy 2,4 millió onkológiai betegnek szívkatéteres kardiológiai ellátást is tudunk nyújtani. Ennek orvosszakmai indoka az, hogy a tumorkezelések, illetve a tumoros betegség szövődménye nagyon gyakran szív-érrendszeri megbetegedést idéz elő. Több nemzetközi tanulmány szerint a rákkal küzdők majdnem felét nem maga a daganat, hanem valamilyen szív- és érrendszeri probléma miatt veszítjük el. Vagyis, ha egyszerre tudjuk az alapbetegséget – a daganatot – és a kardiológiai szövődményt kezelni, nemcsak a túlélési esélyeket, hanem az életminőséget is jelentősen javíthatjuk – emelte ki Ficzere Andrea, hozzátéve azt is: így a labor technikailag és személyzetében is felkészülten tud egyaránt perifériás ereket érintő, onkológiai katéteres ellátást, valamint szívkatéteres sürgős ellátást is végezni.

A debreceni kardiológiai központ szakembereivel közösen megvalósított új vaszkuláris intézet az egyik legfejlettebb az országban. Az itt dolgozó orvosok egyszerre képesek kezelni a cukorbetegség miatti perifériás érrendszeri és kardiovaszkuláris problémákat, de párhuzamosan elvégezhető sok, ezzel összefüggő, speciális beavatkozás is. A centrum az országban elsőként a legmodernebb nyomásmérő intravascularis ultrahanggal felszerelt, amellyel a beavatkozások rendkívüli pontossággal kivitelezhetők. Ez a fajta szakmákat átölelő együttműködés nemzetközileg már elfogadott szemléletet kívánja hazánkban is meghonosítani.

Legolvasottabb cikkeink