• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyvizit - egészségügy a publicista szemével

Lapszemle Forrás: mno.hu

Hiába a növekvő GDP és a tudományos fejlődés, a magyar emberek egészségi helyzetén nem sikerül döntően javítani.

Sokkolnak minket. Olyan adatokkal, amelyek arról árulkodnak: hiába a növekvő GDP és a tudományos fejlődés, a magyar emberek egészségi helyzetén nem sikerül döntően javítani. Ellenérvként felhozható, hogy a rendszerváltozás óta emelkedett a várható élettartam, ám az még így is évekkel marad el az európai átlagtól. Ráadásul az egészségesen eltöltött életéveink száma is jóval kevesebb. Nemrégiben kiderült például, hogy azon magyar emberek körében, akiknek lakóhelyén tartósan nincs betöltve a háziorvosi praxis, a hatvanöt éven felüli korosztálynak kétszer akkora az esélye az idő előtti elhalálozásra, mint az ellátott területeken – írja György Zsombor az mno.hu portálján.

Talán ennél is brutálisabb adat szerepel a KSH kutatásában, amelyben feltárták, hogy az alacsony iskolai végzettségű férfiak átlagosan tizenkét évvel élnek kevesebbet, mint a diplomával rendelkezők. Ennek nyilván számos oka lehet, de van egy a dohányzásnál, alkoholizmusnál vagy éppen az elmagányosodásnál sokkal kevésbé megfogható kérdés. Mégpedig az, hogy a magyar emberek közül ki mennyire fér hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekre a jó életminőséghez szüksége van.

Nincs olyan politikai erő, amelyik ne kampányolna az egészségüggyel, illetve ellenzékből ne harsogná, hogy többet kellene költeni az ellátórendszerre. Ami elvben persze jogos felvetés, különösen annak tudatában, hogy Magyarország a nemzeti össztermékének a nemzetközi átlagnál kisebb részét fordítja gyógyításra és egészségmegőrzésre. Több pénz kellene, kérdés, hogy miből. Rávághatjuk, hogy nem kellene több stadion meg kisvasút – ebben van is igazság, mégsem érdemes kizárólag ilyen irányba vinni el a gondolkodást. Rendszerszintű átalakításra lenne szükség; ha már kevés a pénz, legalább költsük el okosan – emeli ki a cikkíró.

A közelmúltban Lantos Gabriella, az egyik magánkórház vezetőjének az Indexen közölt írása kavart vihart, a szakember többek között súlyos milliókat bezsebelő orvosbárókról értekezett, valamint arról, hogy túl sok a kórház idehaza. Ezzel, némi finomhangolás mellett még a Magyar Kórházszövetség is egyetért. Kialakulóban van tehát a szakmai egyetértés arról, hogy legyen akár kevesebb, de igazán jól működő nagy kórház, amit pedig csak lehet, lássanak el egynapos kezeléssel, minél kevesebb kórtermi tartózkodással. Jelenleg – mondjuk ki bátran – a kórházak jelentős része csalni kényszerül, gyakori tapasztalat, hogy papíron jóval több napig tartják bent a beteget, mint valójában, így nyernek a finanszírozáson, és próbálják foltozni a lyukakat. Az adósság mégis mindig újratermelődik, aztán állam bácsi meg olykor rendezi a számlát.                                       

Legolvasottabb cikkeink