• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hiedelmek a kullancsokról

Lapszemle Forrás: NPORT

Számos hiedelem kering a kullancsokról, vegyük sorra ezeket a tévhiteket.

Bár tény, hogy ez a meleg időszak kedvező elszaporodásukhoz, de sajnos a klímaváltozás miatt már egész évben számolni kell ezekkel a vérszívókkal. Fokozottan fertőzött területnek számít Budapest és vonzáskörzete, Vas, Zala, Somogy és sajnos Nógrád megye is. Ezekben a térségekben számos hiedelem kering a kullancsokról, vegyük sorra ezeket a tévhiteket – olvasható az nport.hu portálján.

Az első, hogy csak erdős, bokros területen fertőzhetnek. Ez azért téves, mert a vérszívók nem vetik meg az emberek által lakott településeket sem, valamint az sem gátolja meg őket, ha le kell cserélni a gazdatestet.

A második tévhit, hogy a fokhagyma távol tartja ezeket az élősködőket. Bár a kullancsok vérszívók, de nem vámpírok, ezért sajnos nem lehet a fokhagyma szagával elriasztani őket. Sőt a többi házi praktika sem működik, mint például a B-vitamin szedése és a tömény alkoholos ital fogyasztása. Az egyetlen hatásos védekező szerek a kullancsriasztók, de ezek is csak rövid ideig védelmeznek.

További rossz, sőt veszélyes hiedelem, hogy krémmel vagy zsírral kell bekenni a kullancsot a csípést követően. Mivel a vérszívó is lélegzik, így ha bekenjük, elkezd fuldokolni és szenvedései közben fertőző nyálat öklendezhet a gazdatest szervezetébe. Tehát semmiképpen sem ajánlott ez a kezelési forma! – húzza alá a portál.

Az emberek többsége rosszul tudja, hiszen nem a fákról és bokrokról leesve képesek a gazdatestre kerülni. Az országban valamivel több, mint negyven fajta kullancs él, amelyek rendszerint két irányból kapaszkodhatnak fel ránk. A fűszálakon várnak áldozatukra a szemmel is rendelkező vérszívók, mint például a látó kutyakullancs, míg a fák és bokrok leveleiről vadászik a vak, azaz közönséges kullancs.

Részben igaz az a megállapítás, hogy minden csípéssel orvoshoz kell fordulni. Abban az esetben érdemes ugyanis, ha az eltávolított vérszívó helyén az esetleg kialakult csomó néhány nap alatt nem szívódik fel, vagy ha véletlenül elkezdene növekedni. Akkor is fel kell keresni az orvost, ha a csípést követően olyan panaszokat – például lázat, szédülést, fejfájást, izomfájdalmat, fáradékonyságot – tapasztalunk, amit mással nem tudunk megmagyarázni. Valamint ajánlott még akkor is meglátogatni kezelőorvosunkat, ha kényes helyre fúrja be magát a vérszívó, mint például szemhéj, fül, nemi szerv vagy köldök.

Legolvasottabb cikkeink