• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

High-tech irányítás a mentőknél

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Alaposan megváltozott az Országos Mentőszolgálat irányítóhelyisége a Markó utcában.

Részben még használják az elmúlt évtizedekből ismert mágneses táblákat, amelyeken a mentőegységek helyzetét és állapotát jelzik, az ügyeletes irányítók figyelme már a monitorokra és egy falra vetített térképre koncentrálódik. Minden egyes mentőegység használhatja a készenléti szervek EDR (egységes digitális rádiótávközlő rendszer) csoportkommunikációs hálózatát.

- A titkosított és vészhelyzetben testre szabható hálózat jelenti mára a mentésirányítás alapját - mondja dr. Golopencza Pál, az OMSZ irányításvezető főorvosa.

A digitális szó hallatán rendre a szórakoztatóelektronikai eszközökre gondolunk, s nem arra, hogy a legújabb professzionális fejlesztésekkel a közszolgáltatások színvonala is jelentősen növelhető. A Pro-M Zrt. által a készenléti szervekhez telepített, zárt csoportkommunikációs rendszer fejlődésének talán egyik legfontosabb állomása az új mentésirányító rendszer átadása, hiszen az itteni tapasztalatokat a többi készenléti szervnél is hasznosítják majd.

- A mentőszolgálat munkatársaiban rugalmas partnerekre leltünk, akik segítettek a rendszer fejlesztésében és testreszabásában - mondta Kozma Béla, a Tetra, a telepítő és üzemeltető Pro-M Zrt. vezetője. Sok mentőspecifikus funkciót is integráltak a hálózatba. A mobiltelefonhoz hasonló, ám zárt rendszerben működő kézibeszélők, s a mentőautókba, motorokra és helikopterekre telepített terminálok biztosítják a mentők és a központ kommunikációját, s egy vészhelyzetben az adott területen dolgozók külön csoportot hozhatnak létre, így például egy katasztrófamentés során az információk nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

A rendszer ennél többre is képes. A központban üzemelő gép a diszpécserek előtt egy térképen jeleníti meg a kiválasztott egységek helyzetét és státuszát - vagyis: mentésben van-e, a bázison tartózkodik, épp visszafelé tart, riasztható - így sokkal könnyebben dolgozhatnak.

Az EU-forrásból megvalósítandó fejlesztések révén egy számítógépes döntéstámogató rendszer is segíti őket a jövőben. (Korábban publikus telefonhálózatokat és az analóg rádiót használták, így lassabb, drágább és hibalehetőségekben gazdagabb volt a kommunikáció.) A térképeket egy speciális projektorral vetítik a falra, amely a nonstop üzemet is kitartóan bírja. Golopencza doktor szerint a rendszernek köszönhetően érezhetően növekedett az irányítás hatékonysága, azaz gyorsabb lett a reagálóképesség és kevesebb a mentők holtideje.

Ezen fog javítani az elektronikus döntéstámogató rendszer, így megszűnhetnek a kis papírok, amelyekre ma még minden esetet dokumentálnak. A kommunikáció archivált, így adott esetben bizonyító erejű. Ha nincs vitás eset, akkor oktatási és elemzési felhasználása segíti a mentőszolgálat munkájának hatékonyabbá tételét.