• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hippokratészi eskü kellene az informatikusoknak is

Lapszemle Forrás: Computerworld

A kiberbűnözők azért lopkodják az egészségügyi információkat, mert drágán értékesíthetőek a feketepiacon.

Az egészségügyi informatikában lévő komoly biztonsági kockázatok kiküszöbölése érdekében a fejlesztőknek az orvosokéhoz hasonló etikai szabályokat kellene betartaniuk - írja a computerworld.hu.

Amennyiben megszegik a hippokratészi esküt, nem tartják be az etikai szabályokat, az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók és gyógyszerészek könnyen elveszíthetik az engedélyüket. Az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztőire viszont nem vonatkozik hasonló magatartási kódex, pedig az ő tevékenységük is komoly hatással lehet a páciensek életére.

Az egészségügyi intézmények egyre több adatot gyűjtenek az általuk kezelt betegekről, így jogosan merül fel a kérdés, nem kellene-e az egészségügyi informatikát fejlesztő szakemberek számára ugyanolyan etikai szabályokat bevezetni, mint amelyek alapján az egészségügyi dolgozók végzik a munkájukat?

...

Michael Borohovski, a Tinfoil Security biztonsági cég alapítója szerint, a minél előbbi piacra kerülés miatt sietve elvégzett fejlesztések eredményeképpen kialakuló hibás működés komoly károkat okozhat a pácienseknek. Márpedig az egészségügyi alkalmazások készítésekor a nyereségesség éppen olyan fontos szempont, mint az embereken való segítés.

Mint arra Borohovski rámutat, etikai szempontból alapvető különbség van az orvosok és az egészségügyi alkalmazásokat fejlesztő programozók között. Az előbbiek dolga kifejezetten a betegek segítése, nincsenek üzleti jellegű kötelezettségeik, míg az utóbbiak elsősorban az üzleti vezetés igényeinek igyekeznek megfelelni, amikor a gyógyítást elősegítő projekteken dolgoznak.

Sok esetben nem kívánják meg tőlük szigorúan a sebezhetőségek felkutatását és kijavítását sem. Véleménye szerint a hippokratészi eskü bevezetése helyett a fejlesztőknél inkább a biztonsággal kapcsolatos hozzáálláson kellene változtatni. Mivel nem létezik százszázalékosan biztonságos szoftver, a vállatoknak új biztonsági kultúrát kell bevezetniük, amely gyorsan és hatékonyan reagál, ha sérülékenységeket fedeznek fel. A bizalmas adatokkal foglalkozó fejlesztőknek elő kell írni, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a sérülékenységek felkutatására.

...

Mind jobban terjednek a mobiltelefonokon futó egészségügyi alkalmazások, amelyek az orvosok és kórházak számára gyors és egyszerű hozzáférést biztosítanak a betegadatokhoz. A kiberbűnözők azért lopkodják egyre gyakrabban a mobilalkalmazásokban tárolt egészségügyi információkat, mert ezeket nehezebb vagy nem is lehetséges megváltoztatni, így hosszú távú bevételi forrást jelentenek. Egy ellopott hitelkártyát le lehet tiltani, de ha valakinek a kórtörténete, lakcíme és egészségbiztosítási száma hosszú ideig változatlan marad, hosszabb ideig vissza lehet élni velük, és ezért drágábban értékesíthetőek a feketepiacon.

További részletek a weboldalon.