• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hirdetésben is keresik az orvosokat a kórházak

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Egyre nehezebb a szakképzett, elkötelezett munkaerő megtartása, az újak munkába csábítása.

Minden megyei kórházban kevesebb a szakorvos, mint amennyire szükség lenne, erről azonban az intézményvezetők nem szívesen beszélnek - van, aki egyáltalán nem nyilatkozik. Lehet, attól félnek, ha feltárják a valóságot, megvonják az intézményük működési engedélyét - írta megyei körképe bevezetőjében a délmagyar.hu.

– Három olyan szakterület van, ahol komoly nehézséget jelent számunkra az orvoshiány: a belgyógyászat, a sürgősségi ellátás és a sebészet – mondta el Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó főigazgatója. A vásárhelyi és a makói kórház magas belgyógyászati ágyszámához nem könnyű kellő számú szakembert találni, míg a Makón dolgozó sebészek között többen állnak nyugdíjba vonulás előtt – ott ez okozza a gondot.

A sürgősségi orvosok hiánya pedig általános az egész országban, ugyanis az intézményi fejlesztéseket és a sürgősségi rendszer átalakítását annak idején nem hangolták össze megfelelően a képzéssel – magyarázta a főigazgató. Jelenleg az aneszteziológusuk, a pszichiáterük és a szülész-nőgyászuk is kevesebb a kelleténél. Műtős és aneszteziológus szakasszisztenseket is szívesen fölvennének az intézménybe, és ápolóból is lehetne több – jegyezte meg Kallai Árpád.

A szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház vezetője, Kalmár Mihály ugyan elzárkózott tőle, hogy a szakemberhiánnyal kapcsolatban nyilatkozzon, az intézmény honlapján szereplő állásajánlatokból azonban sok minden kiderül. E szerint a sürgősségi és a belgyógyászati osztályra belgyógyászt, a belgyógyászati osztályra ápolót keresnek, emellett felvennének sebészt, traumatológust és radiológust is. A megyei intézmények közül egyébként a szentesi kórház keresi legaktívabban a hiányzó munkatársakat az egészségügyi szakportálokon is.

– A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban folyamatos az álláshelyek betöltése, az orvoshiány hat százalék körüli, a szakdolgozói létszámhiány kevesebb mint négy százalék, az egyéb dolgozói létszámhiány pedig egy százalék sincs – közölte a kérdésre Facskó Andrea elnök. – Ugyanakkor más egészségügyi intézményekhez hasonlóan azt érzékeljük, hogy egyre nehezebb a szakképzett, elkötelezett munkaerő megtartása. Hogy pontosan mely szakterületről hiányoznak orvosok, azt kérdésünkre sem kívánta részletezni a professzor - tette hozzá a portál.