• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hisztipénz és disznóvágás miatt elmaradt műtét - ellenőrzés a kórházban

Lapszemle 2024.05.10 Forrás: economx.hu
Hisztipénz és disznóvágás miatt elmaradt műtét - ellenőrzés a kórházban

Górcső alá vették az elmaradt műtétek nyilvántartását is. Volt olyan indok, hogy azért maradt el a beteg műtétje, mert az orvos disznóvágásra ment.

Sehol nem zavarnak szakrendelést, előre bejelentik az érkezést az intézményvezetőnek. Tavaly a szakrendelőket, a háziorvosi rendszert, idén pedig átfogó ellenőrzéseket végeznek, egy-egy vármegyében az állami fenntartású intézményeket veszik górcső alá. - mondta el az egészségügyi ágazat ellenőrzésével kapcsolatban Urbán Zoltán, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárság, egészségügyi ellenőrzésfelügyeleti szolgálat rendőr dandártábornoka, főosztályvezetője a Kórházszövetség konferenciáján, tudósított az economx.hu.

Elárulta, hogy az ellenőrzési szolgálat javaslatokat fogalmaz döntéshozók számára és akkor válnak a hibalistáikon jelzett hiányosságok kötelező elemmé az intézményekben, ha az ajánlásaikra Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár vagy Pintér Sándor belügyminiszter rábólint, sorolta a rendőr dandártábornok.

A hiányosságok között említette: volt olyan intézmény, ahol 100 embernek kellett volna bent lennie, de délben csak 50 dolgozót találtak bent, igaz, csak 2 százalék nem tudott elszámolni azzal, hogy merre járt munkaidőben, a többség igazoltan volt távolt. Előfordult olyan is, hogy a papírok szerint hat napon át egy elhunyt embert etettek az egyik kórházi osztályon.

A 2023-as bérvizsgálatok során 7551 orvos bérét vették górcső alá. Több mint kétezer orvos bére a kétszerese volt, mint a besorolt bére, ez két év alatt a költségvetésnek 6 milliárd forint többletkiadást jelentett. A betegnyilvántartásokkal kapcsolatban például az étkezési létszám lejelentése kapcsán sajtfecniket is találtak, ezeken a papírokon módosítják a betegek létszámát. A legnagyobb eltérés, amin az ellenőrük szeme is fennakadt az volt, hogy naponta 68-70-nel több ebédet főzettek le, ami évente 10 millió forint többletet jelent a költségvetésnek.

A zárójelentés kitöltése is sok esetben esetleges, sorolta a hiányosságokat a MÁK felügyeleti igazgatója. A betegek, amikor hazamentek a kórházakból a zárójelentésért jellemzően napokkal később kellett visszamenniük, ami szintén szabálytalan. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink