• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan alakulnak a kórházi várólisták?

Lapszemle 2023.04.05 Forrás: WEBbeteg
Hogyan alakulnak a kórházi várólisták?

A várólisták emelkedésének okai között egyértelműen ott található a szervezési elégtelenség, a kapacitások szűkössége és a humánerőforrás hiánya.

Szürkehályog-műtétre 54 nap az átlagos várakozási idő, csípőprotézisre pedig 129 napot ül tétlenül a beteg, amire ellátást kap. Mit okozhat ekkora várakozási idő a beteg egészségére, kilátásaira nézve? Mibe kerülne az érintettnek, ha ezeket a műtéteket magánklinikán végeztetné el? - teszi fel a kérdést és igyekszik megválaszolni a webbeteg.hu.

A COVID kitörése előtt az OECD országok között viszonylag jól állt hazánk a várólisták tekintetében, bár akkor is heteket, akár hónapokat kellett várni egy-egy beavatkozásra, a járvány miatt azonban tovább nőtt az ellátatlan betegek száma, ez pedig nem tett jót a várólistáknak sem. Milliárdokat szánnak arra, hogy rövidebbé váljon a bejutási idő a műtétekre, de ez nem megy zökkenőmentesen. Miért? Mi az oka annak, hogy ekkora várakozási idők vannak, és mi a megoldás? Ezekre keressük a választ.

Ilyen is van: több száz napot várni egy műtétre

A NEAK adatai szerint 38 ellátástípusban vannak kórházi várólisták és több mint 40 ezer beteg ül tétlenül a nyolc leghosszabb műtéti várólistán:

Szürkehályog-műtét: átlagosan 54 nap, 12 470 beteg várakozik. A legtöbbet, átlagosan 321 napot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban kell várakozni, a legkevesebbet, 2 napot a Betegápoló Irgalmas Rendnél. Bővebben Szürke hályog - Amikor műtétre kerül a sor

Térprotézisműtét: 11 594 beteg vár átlagosan 226 napot. A legtöbbet, 786 napot a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, a legkevesebbet, alig 1 napot a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. Bővebben Térdprotézis-operáció: kórteremtől a műtőig, lábadozásig

Csípőprotézis-műtét: 129 nap az átlagos várakozási idő, 7476 pácienssel. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban kell a legtöbbet időzni, itt 286 nap az átlag, ezzel szemben a szegedi egyetemen csupán 3 nap. Bővebben Ez történik a csípőprotézis-műtét előtt, alatt és után

Sérvműtét: 51 napot kell várni átlagban, 2324 beteg van a listán. A szerencsésebbek a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban vannak, ott alig kell 1 napnál többet időzni, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban viszont akár 300 napot is várni kell a műtétre, itt 254 beteg vár a sorsára. Bővebben A sérvek sebészetéről

Epekövesség-műtét (laparoszkóppal): 1244 beteg vár átlagosan 48 napot, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 201 nap, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban ezzel szemben 2 nap az átlagos várakozás. Bővebben Epekőműtét: az epehólyag-eltávolítás

Mandula- és orrmandulaműtét: 1728 beteg átlagosan 23 napot időzik, mire sorra kerül, 103 páciens a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház várólistáján van, ők várnak a legtöbbet, átlagban 62 napot, míg 15 beteg a Soproni Erzsébet Oktató Kórházban 9 napot. Bővebben Mikor szükséges a mandulaműtét?

Gerincstabilizáló műtét: átlagosan 68 nap, 1072 beteggel, ebből a legtöbbet, 167 napot a Budai Egészségközpontban, a legkevesebbet, 8 napot a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban kell várakozni.

Szívkatéterezés (diagnosztikus): 16 nap az átlag, 2877 beteggel. A legtöbbet, 69 napot a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban kell várni, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban pedig csupán 5 napot. Bővebben Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

(A felsorolt adok forrása: NEAK-adatbázis, március 22-én frissülve.)

Várólisták: okok és a hatásuk

A várólisták emelkedésének okai között egyértelműen ott található a szervezési elégtelenség, a kapacitások szűkössége és a humánerőforrás hiánya – a Magyar Kórházszövetség szerint. Az elmúlt években az 500 milliárdos keretből a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordítottak, idén még nem történt jelentős előrelépés ebben sem. Ahhoz, hogy hatékony legyen a várólista-csökkentési program, első körben szükség lenne az ellátásszervezés reformjára és a teljesítményfinanszírozás bevezetésére – állítják a szakértők.

További részletek a cikkben.