• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Takács: Abszolút indifferens, hogy 33 ezren beléptek a MOK-ba

Lapszemle 2023.04.05 Forrás: atv.hu
Takács: Abszolút indifferens, hogy 33 ezren beléptek a MOK-ba

A 34 ezer jelenlegi MOK tag között a fiatalok dominálnak, nem arról van szó, hogy az "öreg kamaristák benne maradtak nosztalgiából".

“Abszolút indifferens!” - jelentette ki Takács Péter az atv.hu-nak nyilatkozva arról, hogy 33 ezren léptek be a Magyar Orvosi Kamarába. Az egészségügyi államtitkár elárulta: ma délelőtt is volt egy megbeszélés az alapellátás finanszírozási terveiről, és a MOK képviselői is ott ültek. Takács Péter fenntartja: a Kamara tiltakozása az új ügyeleti rendszer ellen egy politikai akció.

---

Arra, hogy mégis mit mutat 33 ezer belépő, Takács Péter munkatársunk kérdésére azzal reagált: azt, hogy az orvosok alapvetően a kamara mint köztestület felé elkötelezettek. “Én nagyon sok olyan kollégát ismerek, aki ugyan a jelenlegi elnökség céljaival meg módszereivel nem ért egyet, de harminc éve kamarista és visszalépett az Orvosi Kamarába. Igazából én ennek nem tulajdonítok jelentőséget” - jelentette ki az államtitkár.

De Takács Péter azt megjegyezte: “elég sok felháborodott e-mailt kaptam vagy e-papíron volt, aki annyira nem értett egyet a mostani elnökséggel, hogy nem elégedett meg egy passzív be nem lépéssel, hanem elküldte, hogy ő nem szeretne belépni. És kapott egy köszönő e-mailt, hogy megerősítette a tagságát” - mondta.

“Ezt lehet, hogy nem árt majd a végén figyelembe venni” - tette hozzá az államtitkár, aki megerősítette: “én nem kommentálom a számot, mert nincs jelentősége. Nem akartuk megszüntetni a kamarát”.

...

Kincses Gyula, a MOK elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el véleményét.

Takács Péterre, mint mondta, "nem nagyon szeretne" reagálni. Szerinte a politikai meccseket Rétvári Bencének kellene megvívnia, hiszen ő a politikai államtitkár, Takács Péter szakállamtitkár.

A MOK elnöke azt mondta, a 34 ezer jelenlegi tag között a fiatalok dominálnak, vagyis a 30 és 50 közöttiek. Nem arról van szó, hogy az "öreg kamaristák benne maradtak nosztalgiából" - persze ilyenek is vannak, de Kincses Gyula szerint még nagyobb öröm, hogy a fiatalok "nem ijedtek meg.

A kötelező tagság egyharmadnyi tagot elvitt a kamarától, ami gazdasági veszteséget jelent, de aktív tagságban ez a 34 ezer több, mint a korábbi 50 ezer, hiszen az egyfajta kényszertagság volt - fogalmazott, hozzátéve: a mostani tagok viszont saját akaratukból választották ezt. További veszteség az etikai eljárások elvétele, ilyen ügyeket az orvosok szeretnek maguk végezni - ezt nem azért sajnálják, mert szőnyeg alá akarnák söpörni a dolgokat, hanem mert komoly munka van abban, hogyan lehet nyílttá és hitelessé tenni az etikai eljárásokat - mondta a MOK elnöke.

Kincses Gyula szerint ami súlyos, az az alapellátás kérdése, ebben nagy vita volt. Hangsúlyozta: nem szeretnének blokkolni semmit, az ügyeleti rendszert szeretnék megmenteni. A kamara mindig azt mondta, meg kell tudni újítani a háziorvosi rendszert, a jövőt egy másfajta alapellátásban kell elképzelni, ahol csoportok, különböző tudású emberek dolgoznak együtt - hangsúlyozta.

További részletek a cikkekben.