• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan kell az orvosoknak ellátniuk a többlövéses sérülteket?

Lapszemle 2024.05.18 Forrás: 24.hu
Hogyan kell az orvosoknak ellátniuk a többlövéses sérülteket?

A lőtt sérülések az áthatoló sérülések kategóriájába tartoznak, amelyek politraumatizációt is tudnak okozni.

A lehető legjobb döntést hozták meg a mentést végzők, hogy nem Pozsonyba szállították Robert Ficót – állítják a lapunk által megkérdezett orvos szakértők, akiket a mentés aranyórájáról, a párperces összehangolt sürgősségi csapatmunkáról és a többórás operáció menetéről kérdeztünk. Valamint arról, jár-e megkülönböztetett ellátás egy miniszterelnöknek? - teszi fel a kérdést a 24.hu.

Szlovákia egyik legjobban felszerelt kórházába került Robert Fico, miután szerda délután Nyitrabányán, a kihelyezett kormányülés helyszínén egy férfi ötször rálőtt a miniszterelnökre. A merényletről készült felvételeken jól látszik, hogy a meglőtt Ficót autóba tették, majd elhajtottak vele. Az később derült ki, hogy mentőhelikopterrel szállították kórházba, de állapota olyan súlyos volt, hogy nem volt idő Pozsonyba vinni, ezért a helikopter a közelebbi, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézetben szállt le a sérülttel.

Arról, hogy pontosan milyen beavatkozásokat végeztek a szlovák kormányfőn az orvosok, természetesen nincs információnk, sajtóhírek szerint Fico sok vért vesztett, egy lövedék a mellkasában maradt, egy áthatolt a gyomrán, a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik karját sebesítette meg.

Mi a gyakorlat egy több lövéses beteg esetén? Erről kérdeztünk orvosokat.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a légimentők egykori orvosigazgatója lapunknak azt mondta, a mentőhelikopter a legmagasabb szintű mentőegységnek számít a mentésben, ami a leggyorsabb, egyúttal a legkíméletesebb szállítást teszi lehetővé.

Szerinte erősen vérző beteg esetén a minél előbbi műtét a megoldás, és a sérültet a legközelebbi definitív ellátó helyre kell vinni. A szlovák mentőegység a legjobb, szakmailag maximálisan megalapozott döntést hozta meg azzal, hogy nem a 200 kilométerre lévő pozsonyi kórházba szállították Ficót – véli a szakember, aki a mentés egyik fontos szabályára, az aranyórára is felhívta a figyelmet.

Annál nagyobb a súlyosan sérült beteg túlélési és gyógyulási esélye, minél gyorsabban, lehetőleg a sérülést követő egy órán belül definitív ellátásban részesül, vagyis kórházba kerül. Minél rövidebb az incidens és a kórházi ellátás megkezdése között eltelt idő, annál jobbak a beteg kilátásai.

...

Robert Ficót több lövés is érte, és a sajtóban elterjedt, hogy politraumás sérülése van. A lőtt sérülések az áthatoló sérülések kategóriájába tartoznak, amelyek politraumatizációt is tudnak okozni. Balesetsebészeti meghatározás szerint ez legalább két súlyos sérülés együttes fennállását jelenti kettő vagy több testtájon, például a hasnál és a mellkasnál – magyarázta a 24.hu-nak Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás orvos.

Ideális esetben a lőtt sérült ellátása már a kórházba kerülés előtt elkezdődik, és a kórház orvosai már úgy veszik át a beteget a mentőegységtől, hogy megkapták az információt az első egészségügyi személyzettől, akik először az úgynevezett ABC-rendszer szerint mérik fel a sérült állapotát.

Az A esetén, hogy átjárható-e a légút (az angol airway-ből),

a B a légzést jelenti (az angol breathingből),

a C alatt a circulationt, vagyis a keringést kell érteni.

A gyors vizsgálat után azon a területen, ahol problémát találnak, rögtön elkezdődik a beavatkozás, és, ha ez lezajlott, újra értékelik a beteget. A hasi lövés jelentős vérzéssel jár, és ilyen sérülésnél éppen a nagy mennyiségű vérvesztés a legfőbb probléma, amivel az első ellátók szembesülnek – mondja az orvos.

 További részletek a cikkben.