• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MERÉNYLET, PÜNKÖSD, POLITIKA

Egészségpolitika 2024.05.18 Forrás: Weborvos Szerző:
MERÉNYLET, PÜNKÖSD, POLITIKA

„Traumatológusok, sebészek számára az áthatoló hasi sérülés az egyik legnehezebb feladat” – dr. Szepesi András jegyzete.

A hír, amelyik megrengette a világot: szerdán kora délután egy 71 éves költő, maroklőfegyverből, közelről 5 lövést adott le Robert Ficóra, Szlovákia regnáló miniszterelnökére. A gyilkos szándék komoly lehetett, mert hasi és mellkasi találatról is szólnak a hírek. Kiderült: a merénylet politikai indíttatású. Nem okozott azonnali halált, sikerült a súlyos sérültnek komoly elsősegélyt nyújtani és Szlovákia egyik legmodernebb kórházába szállítani. Itt, rövid tájékozódó vizsgálatok, azonnali vérátömlesztés és folyadékpótlás támogatásával 5 órán át végezték az életmentő beavatkozásokat. Túlélte és stabilizálódott a keringése és kontaktusképes állapotban maradt.

Öreg traumatológusként természetesen a sérültért aggódtam, de szurkoltam a műtétet végző orvosoknak is. Úgy tűnik, eddig jó munkát végeztek, és két nap múlva még egy rövidebb korrekciós műtétre is sor került. Traumatológusok, sebészek számára az áthatoló hasi sérülés, amelyik szerveket, azaz májat, lépet, vesét, gyomrot és beleket roncsolhatott – az egyik legnehezebb feladat.

Gyakorlat

Mifelénk szerencsére már ritka az ilyen sérülés, de azt is meg kell jegyezni, hogy egyre kevesebb sebésznek van ilyen irányú gyakorlata. Apám és sebész barátja Székely Ödön még a Don-kanyarban működtetett frontkórházat, Manninger Jenő egy hadifogolykórházban gyógyította a lövési sérüléseket túlélő katonákat, Kulka Frigyes, Mincsev Mihály, Zoltán János és számos magyar orvos még a koreai háborúban szerzett ilyen tapasztalatokat. Ezeket azután 1956 rettenetes harcainak sérültjeinél még értékesítették.

Aztán évtizedekig csak elsősorban a missziós szolgálatot teljesítő katonaorvosok tréningeztek valóságos körülmények között. Én már csak tőlük tanultam, de remélem, a jelentős besztercebányai F.D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Poliklinika sebészei között még élénken megvoltak a szükséges ismeretek. Ez abból is látszik, hogy nagyon óvatosan kommunikálták az eddigi eredményeiket. Szerintem pontosan tudják, hogy a veszélyes szövődmények miatt a következő napok az igazán sorsdöntők.

Szlovákia, de az egész fejlett világ közvéleménye megrendült. Sokan az elmérgesedő, gyűlölködő politikai harcokat hibáztatják, amelyek átitatják a társadalmakat és megmérgezik a kisebb és nagyobb közösségek légkörét.

Pünkösd

Mindez négy nappal, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Pünkösd előtt történt, egy deklaráltan katolikus országban, amelyiknek a mai zászlójának középpontjában is a kettős kereszt áll. A niceai zsinat óta tudjuk, hogy ez tekinthető a kereszténység születésnapjának. Ezt még a kereszténységen belüli ellentétek se érintik, hiszen mind a kelet-nyugati egyházszakadást, mind a több mint ezer évvel később kezdődött reformációt megelőzte.

A merénylet kapcsán van miről elgondolkodni a pünkösdi ünnep csendjében, nem elfelejtve az orosz ukrán háborút, na meg a palesztin terrorszervezet és Izrael elkeseredett harcát.

Politika

Hiába írom, mondom, gondolom évek óta, hogy el akarom kerülni a politikát, a pártpolitizálást, mert felelősnek tartom a magyar egészségügy állapotáért, de valamilyen formában mindig utánam csahol.

Nem a kapitalista demokrácia alapelveit kérdőjelezem meg, az olyan, amilyen. De azt akarom kifejezni, hogy nem alkalmas az egészségügyi rendszer folyamatos igazgatására és fejlesztésére. De láthatóan nem tudja elengedni, miközben fél is tőle. Jogosan, hiszen a lakosság olyan hatalmas tömegben és felületen találkozik vele, hogy tényleg csak egy szikra, egy rossz impulzus kell hozzá, hogy lángba borítsa a politika rendszerét. A sokkal kisebb dimenziójú pedofil történet már jelzi, hogy egy erkölcsi botrány megrengetheti a politika világát. Új Messiások léphetnek a pályára, amint nálunk napjainkban, ez pedig kiszámíthatatlanná teszik a politika alakulását.

Három hét múlva Európa népeivel egyidőben a magyarok is az urnákhoz járulnak, hogy megválasszák az Európai Unióba küldeni szándékozó képviselőiket. Sok találgatás és közvéleménykutatás után ez az igazság pillanat lesz a magyar politikai pártok erősorrendjéről. Ezzel egyidőben mi önkormányzatokat és polgármestereket is választunk, akiknek alapvető feladata a helyi közösségek üzemeltetése, életfeltételei egy részének biztosítása. Ez is politika, de kevésbé vegytiszta formában. Helyi érdekek, ismertség, személyes tapasztalatok komolyan befolyásolják. Egy biztos: nem fogunk unatkozni.

Egészségügy

Egészségügyről sok szó fog esni, de tartok tőle, hogy kevés konkrét eredménnyel. Az egészségügy reformja, konszolidációja, átalakítása csak a választások után fog előkerülni, nehogy befolyásolja a politika működését.

Ennek az eredményéről a lakosság majd a 2026-os országgyűlési választásokon fog véleményt nyilvánítani. Remélem, ezt az illetékesek komolyan fogják venni.

Tisztelt Olvasóim!

A múlt heti jegyzetben megkérdeztem, hogy a következő hetek várható hangzavarában érdemes e jegyzettel bajlódni? Hiszen hétről-hétre csökkent a mérhető érdeklődés és a gondolataimhoz kapcsolódó kommunikáció. Na, kaptam hideget-meleget! Nem csak a közösségi felületemen. Telefonhívások, személyes, nem nyilvános üzenetek, baráti „hátbaverések” formájában valóságos tiltakozási hullám tört ki. Abba ne merjem hagyni, mert felborul a heti bioritmusuk, mert várják a szombat reggeli jegyzetet! Hogy képzelem, hogy abbahagyom, akkor mit olvassanak a szombat reggeli kávé mellé? És így tovább.

Mindenekelőtt köszönöm a sok pozitív baráti reflexiót.

Mi tehetek – mondom kissé nagyképűen – akkor engedek az erőszaknak!

 

Címlapkép: Giovanni Guerra (1544-1618), Cesare Nebbia (1534-1614): A niceai zsinat. Freskó. Salone Sistino, Vatikán, Róma.

Kapcsolódó hírek