• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Holtig tartó tanulás

Lapszemle Forrás: Orvosok Lapja Szerző:

Az 1990-es évek elején egy mellkas CT-t fél óra alatt készítettek el 2x19 szeletből, ma ez 5 másodperc és akár 1000-1500 szelet.

Dr. Berényi Ervin professzorral, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika igazgatójával az orvosi diagnosztika fejlődési irányairól és ennek jelentőségéről beszélgetett az Orvosok Lapja.

Professzor úr, merre tart a diagnosztika?
– Talán sosem volt ennyire aktuális az a gondolat, hogy a gyógyítás három alapvető, legfontosabb és robusztus pillére a patológiai, a laboratóriumi és a képalkotó diagnosztika. Korszerű gyógyító lehetőségeink, melyek komoly költségnövekedést is eredményeznek, egyértelműen a személyre szabott terápiák irányába tolódtak el, legyen szó akár a konzervatív, akár a manuális szakmákról. E három diagnosztikai rendszer olyan alapvető információkat szolgáltat a klinikai döntéstámogatáshoz, melyek nélkül ma már nem lehet a legoptimálisabb terápiát meghatározni. Sőt, a mérhető adatok szinte végtelen forrását adják, és a számtalan biomarker olyan speciálisan összetett információt eredményez, aminek jelentőségét ép ésszel már fel sem tudunk fogni.

Ennek köszönhető, hogy teljesen átalakul a terápia?
– A modern orvostudomány alapvető célja, hogy a beteg számára a lehető legoptimálisabb műtéti, illetve gyógyszeres terápiát határozzuk meg. Ez az elvárás szükségessé teszi a diagnosztikai adatok korszerű kezelését, elemzését és felhasználását. Mert gondoljunk csak bele: ma is vannak olyan nagy- értékű, egyedi finanszírozású gyógyszerek, melyek alkalmazhatósága egy adott beteg esetében már a daganat egy speciális genetikai jellemzőjétől függ. E gyógyszerek esetében a terápia finanszírozásának egyik feltétele, hogy tudnunk kell: az adott térfoglalás milyen mértékben reagál, illetve nem reagál a terápiára – ez pedig a genetikai jellegzetességek mellett, csakis a standardizált, speciális képalkotó diagnosztikai adattal válik lehetővé. Ilyen például a tumorválaszt meghatározó RECIST-rendszer alkalmazása. Egészen konkrét példával szemléltetve, a legagresszívebb agydaganatok közé tartozó glioblastoma terápiája esetében különböző genetikai eltéréseket keresnek már a neuronokológusok, pl. az 1P19Q vagy aminek metodikáját tanszékünkön mi is megpróbáljuk kidolgozni, alkalmazni az MGMT promoter metilációjának vizsgálata – szintén agydaganatok esetében. Viszont ennek egyre szorosabb köze van a képalkotó diagnosztikához.

Új szubdiszciplína jön létre?
– A lipidomika, a proteomika és a többi „-omika" mellé a radiomics, azaz radiogenomika is felsorakozott az elmúlt 4-5 évben. Ez a szubdiszciplína a képalkotó diagnosztikai információk és genomikai információk közötti kapcsolat keresése. Mert mindenki arra törekszik, hogy ezeket az információkat teljesen non-invazív módon, akár mintavétel nélkül is, minél nagyobb pontossággal lehessen becsülni, így lehessen a klinikai döntéstámogatást segíteni az optimális terápia megválasztása érdekében. Ez pedig már egy újabb változásra hívja fel a figyelmet: a diagnosztikai szakmák az integrált tudás szempontjából egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ez megnyilvánul a WHO daganat osztályozási kiadványaiban is. Egyértelmű, hogy már nem csak a patológiai információk alapján sorolandó be egy daganat, hanem úgy a molekuláris, genetikai jellegzetességek, mintázat, mint a képalkotó jegyek is elengedhetetlenek ahhoz, hogy egyáltalán a daganatok típusát pontosan meghatározzuk, ami a terápia meghatározásának alapja.

Hogyan növekszik ennek köszönhetően a feldolgozandó információk mennyisége?
– Az 1990-es évek elején egy mellkas CT-t elkészítettünk naívan és kontrasztosan 2x19 szeletből, mert akkor még 20-as osztású volt a film, és egy kép 136 kilobájt volt, és az egész adatmennyiség 40x136 kB volt, amelyet fél óra alatt állítottunk elő. Ma 5 másodperc alatt készítjük el ugyanazt a mellkas CT-t, akár szubmilliméteres felbontással, és ha akarjuk, akkor 1000-1500 szelettel, így egy alapvizsgálat akár 500 megabájtos méretű. De ugyanez az adattömeg robbanás figyelhető meg a molekuláris genetika terén. Nem véletlen az, hogy az ún. big data logikával különböző speciális algoritmusok alkalmazása szükséges már ahhoz, hogy ebből a tengerből az értékes információkat ki tudjuk nyerni, az összefüggéseket meg tudjuk találni. Aki azt gondolja, hogy ez utópia, annak csak azt tudom üzenni, gondoljon vissza arra, hogy 10-12 évvel ezelőtt hol jártunk a képalkotó diagnosztikában és a molekuláris genetikában. Én magam, aki napi szinten követem a szakirodalmat, és nyitott vagyok az informatikára, el nem tudtam volna képzelni, hogy ekkora fejlődés valósul meg egy évtized alatt. Ebből az is következik, hogy ma, 2017-ben, nem tudjuk megbecsülni, hogy mi lesz öt év múlva, hová fogunk addigra eljutni. Ezért a legfontosabb, hogy olyan, mindenre nyitott képzési formákat alakítsunk ki a leendő orvosok számára, amiben ők természetesnek tartják azt, hogy a hivatásunk ténylegesen holtig tartó tanulást igényel. Fiatal kollégáinknak meg kell tanulniuk a változó tudásbázis oktatási és felhasználási lehetőségeit, az egyre korszerűbb elektronikus oktatási platformokat, és azt, hogy tudásukat akár felhőkörülmények között is fejleszteni tudják. Tudomásul kell vennünk: az orvostudomány ebbe az irányba tart.

De hogyan jelenik meg majd mindez a betegellátásban?
– Az ajánlási rendszereket, irányelveket, guideline-okat, algoritmusokat, amelyeket sok-sok évtizeden keresztül fejlesztettek kiváló egyetemek, szakmai társaságok a világ számos pontján, be kell építenünk a mindennapi magyar valóságba, azaz a teljes egészségügyi szolgáltató tevékenységbe. Ez a legfontosabb.

De erre mindig azt mondják, hogy nincs elég forrás…
– Az a helyzet, hogy ezek az ajánlási rendszerek jó része nem pénz, nem erőforrás kérdése. Egyszerűen döntés és alkalmazás kérdése, csak hát számos esetben ez nem egyezik a kialakult és megszokott helyzettel. Ennek köszönhető, hogy az a számtalan rendkívül gyümölcsözőnek indult interdiszciplináris összefogás, amely 2013-ban a szakmai irányelvek kidolgozása kapcsán elkezdődött az országban, csak bizonyos esetekben vezetett eredményre. Ezen mindenképpen változtatnunk kell, hogy a magyar egészségügy alkalmas legyen a legújabb, sok esetben költségcsökkenést is eredményező lehetőségek beépítésére. Mert nem szabad elfelejteni: minden országban az egészségügyi ellátás költséges. És a költségrobbanás minden országot érint.

Ezek a célok hogyan valósulnak meg Debrecenben?
– A Debreceni Egyetem létrehozta az Orvosi Képalkotó Klinikát, ezen belül található meg a radiológia és a nukleáris medicina. Az egyetem 8-10 éves törekvése valósult meg ezzel a változtatással, amivel alapvetően mindenki egyetértett, mert a két diszciplína a képalkotó információkat szolgáltatva, kéz a kézben kell, hogy segítse a terápiás döntéshozatalt. Természetesen itt nem arról van szó, hogy egyik terület bekebelezi a másikat, hanem hogy a két rendszerből származó, a terápiás döntéshozatalhoz szükséges információkat, a más-más elveken működő képalkotó berendezésekből nyert adatok együttesen biztosítják. A két szakma, ha így összefog, képes egymás erősíteni. Sokkal fontosabb arra gondolni, hogy a daganatos betegeket ellátásában, mint kiemelten fontos területen, mennyire kényes az, hogy egy diagnosztikai vizsgálat ra mikor kerül sor. Ha 6-7 hónapos az előjegyzési idő, elképzelhetetlen, hogy megfelelő időpontban történjen meg a vizsgálat. Ezért is vezették be a 14 napos szabályt a képalkotó diagnosztika vonatkozásában. De ezen túl kell lépni, mert egy daganatos betegnél az csak az első lépés, hogy a diagnosztika, a patológia, a labor és a képalkotás tekintetében is egy hónapon belül megtörténjen. A terápiát el kell kezdeni. Ezzel nem ér véget a diagnosztika feladata, mert a betegek folyamatos követése, a restaging, a kontrollok, rendkívül fontosak a sikeres terápia érdekében, az esetlegesen szükséges módosítások végrehajtása miatt. Kiemelt fontosságú, hogy az onkológiai betegek ne kallódjanak el az ellátórendszerben, elengedhetetlen, hogy betegútjukat minőségi módon menedzseljük.

Az Orvosi Képalkotó Klinika irányítása mellett rektori biztosként ön felel a Kenézy Kórház és a Debreceni Egyetem integrációjáért. Ennyire fontos az orvosi képalkotás szerepe a debreceni egészségügyben?
– Az egyetemen engem már eddig is sok feladat talált meg, talán most is következik még néhány. Szeretem a kihívásokat: a labdát le kell ütni, a kesztyűt fel kell venni. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy addig, amíg nem tudjuk elérni, hogy a rendszer az egyéni érdekek oldaláról a csoportérdekek felé billenjen, csak helyben fogunk járni.

Rendben, de hol van az ehhez szükséges pénz?
– A pénz a rendszerben van, csak meg kell találni. Az elmúlt évtizedben fontos folyamat tanúi lehettünk: a magyar egészségügyi ellátórendszerben jelentős infrastrukturális és műszeres fejlődés valósult meg. A gyógyító környezet döntő mértékben átalakult, és az elmúlt években valami a bérek terén is egyértelműen megmozdult. Ha a rendszerben megfelelő szabályzók mellett történik a betegek ellátása, nem tudom elképzelni, hogy ne lehessen pár éven belül olyan környezetet teremteni, amelynek megtartó vagy éppen hazahívó ereje lesz.

(Az eredeti interjú az Orvosok Lapja 2017/6. számában jelent meg.)

Legolvasottabb cikkeink