• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Homeopátia: Visszafelé is elsülhet a kormány terve

Lapszemle 2018.12.05 Forrás: zoom.hu
Homeopátia: Visszafelé is elsülhet a kormány terve

A homeopátiás szerek legfeljebb a patikákból szorulnak ki, és egyre többen kezdenek kontroll nélkül, online vásárolni.

Hiába jelentette be nemrég az egészségügyi államtitkár, hogy a magyar piacra bekerülő homeopátiás készítményeket nem lehet gyógyszerként regisztrálni, szakértők szerint ettől még nem csökken a forgalmuk. Legfeljebb a patikákból szorulnak ki, és egyre többen kezdenek kontroll nélkül, online vásárolni - írja a zoom.hu.

Egy hétvégi rendezvényen beszélt arról Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, hogy már a parlament előtt van az az egészségügyi „salátatörvény”, amelynek értelmében a jövőben a homeopátiás szereket nem lehetne gyógyszernek hívni. A jogszabály csak a gyógyszerkódexnek megfelelve engedi piacon maradni a Magyarország uniós csatlakozása előtt regisztrált homeopátiás készítményeket. Mint Horváth fogalmazott, kerüljük el azokat a sallangokat, amelyeket a közös tudásunkkal el tudunk kerülni, és legyen bátorságunk ahhoz, hogy azt képviseljük, amire van bizonyíték.

 „Ez még csak egy törvénytervezet, amelynek tartalmáról annyit tudok, ami a médiában megjelent. Az ezzel foglalkozó cikkek rendszerint azt sugallják, hogy a homeopátiás szereket ezentúl nem lehet gyógyszereknek nevezni. A helyzet az, hogy csupán a magyar piacra újonnan bekerülő szereket nem lehet gyógyszerként regisztrálni. Ez egy igen jelentős különbség, mégis méltányolandó az egészségügyi kormányzat részéről az a törekvés, hogy helyére teszi a dolgot és kiáll a ráció mellett. Reméljük, ezzel a tartalommal kerül majd a parlament elé a tervezet, és el is fogadják azt” – mondta Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Boldogkői szerint ugyanakkor a törvény nem lesz érdemi hatással a homeopátiás szerek forgalmára. Aki hisz bennük, akkor is venni fogja, ha nem gyógyszereknek hívják azokat, legfeljebb „betudja a dolgot a gyógyszerlobbi újabb mesterkedésének”. (Egy igen elterjedt összeesküvés-elmélet szerint ugyanis a „gyógyszerlobbi-maffia” a profit érdekében minden eszközzel gátolja, hogy az emberek hozzájussanak az “igazi” gyógyszerekhez.) Ráadásul a homeopata orvosok szerepe sem fog változni a tervezet elfogadásával, ugyanúgy felírhatják a nem-gyógyszer készítményeket a betegeknek. És mivel csak az újonnan beérkező készítményeket nem nevezik majd gyógyszereknek, a már forgalomban lévő termékek nagy többsége gyógyszer marad, amelyek egyébként recept nélkül is kaphatóak – hívta fel a figyelmet a professzor.

...

„A törvény annak a folyamatnak az első lépése, amely arról szól, hogy ezeket a szereket kiszorítsák a gyógyszertárakból. Ez azonban az online beszerzések felé tereli a betegeket, amivel gyakorlatilag leveszik a kontrollt a készítményekről, nem gyógyszerészek felügyelik majd a termékek kiadását, ezzel pedig magukra hagyják a betegeket” – mondta Sal Péter homeopata orvos, házi gyermekorvos.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink