• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Honnan lesz majd nekünk orvosunk?

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Az ígért emelés a hideg vízre se lenne elég, és elzárná a túlélés útjait.

Így foglalta össze dr. Bélteczki János, a MOSZ elnöke a gyógyítók véleményét. Az orvosok béremelését szigorú feltételekhez szabnák. Vajon vállalnák? – teszi fel a kérdést a szabadfold.hu.

– Orvosként az ózdi kórház intenzív osztályán, vagyis a vidéki betegellátás sűrűjében dolgozom 27 éve. Én is látom, milyen fáradtak, kiégettek a kollégák, akik két éve nem kaptak béremelést, és nevetséges ügyeleti díjakért dolgoznak éjszaka is. Évente ezer magyar orvos távozik külföldre. A brit egészségügyi szolgálat az idén például 3 ezer új állást kíván betölteni, Németország pedig 13 ezret – nem lesz tehát gondja annak, aki szeretne elhelyezkedni. Biztosra vehetjük, hogy a most ígért intézkedés nem elég ahhoz, hogy megállítsa az elvándorlást. Az is probléma, ha a több fizetés egyik feltételéül azt szabnák, hogy az orvos csak közalkalmazott lehet. Ma ugyanis a kollégák legtöbbje magát kizsigerelve akár 3–5 helyen is rendel vállalkozóként, hogy a megélhetését fedezze. A hálapénz a harmadik, amiről le kellene mondani. Igaz, hogy a paraszolvencia a magyar egészségügy rákfenéje, de ez is a túlélés egyik alappillére. Cserébe pedig annyi emelést ígérnek, amennyi a hideg vízre sem lenne elég – véli az elnök. A MOSZ azt tartaná elfogadhatónak, ha a magyar nemzetgazdasági átlagkereset – ma 242 ezer forint – háromszorosát kapnák meg a kezdő szakorvosok – nyilatkozta dr. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke.

– Minket, háziorvosokat nem igazán érint a hálapénz. Ám aki hálapénzes szakmában dolgozik, az ilyen alacsony összegért cserébe nem fog lemondani róla – vélekedett dr. Selmeczi Kamill, Alsónemesapáti háziorvosa, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) elnöke. Az elvándorlás azért is probléma a háziorvosoknál, mert hazánk azon országok közé tartozik, ahol e munkát szakorvosi végzettséghez kötik. Ezért is nagy az ázsiója a magyar háziorvosoknak külhonban. Lassan már a nyugdíjhoz közeli generáció is felkerekedik, miközben évente csak 60-80 leendő háziorvos végez az egyetemen. Az elnök szerint, a feltételek aláírásához kötött 100 ezer forintos emelés azt a veszélyt is magában rejti, hogy befagyasztja a béreket. Ausztriában nemrégiben bírósági döntés született arról, hogy az európai direktívák szerint kell fizetni az orvosok és nővérek túlmunkáját, s ez hazánkba is „begyűrűzhet".

Legolvasottabb cikkeink