• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Honvédkórház: intézményszétválasztás szövődményekkel

Lapszemle 2023.07.08 Forrás: nepszava.hu
Honvédkórház: intézményszétválasztás szövődményekkel

Az új ketté bontott Honvédkórház mintegy 3000 alkalmazottjából 51 ember távozott a váltás idején.

Alig félszázan távoztak a Honvédkórházból a fenntartó váltás idején – hangzott el az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságában, ahol a képviselők Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatót hallgatták meg az intézmény ketté bontásának tapasztalatairól - írja a népszava.hu.

Mint arról többször írtunk, január elsején „vágták ketté” a kórházat, amelynek egyik része maradt a honvédség felügyelete alatt. A másik felét, a civilekkel kapcsolatos feladatokat pedig új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház nevű alakulat vette át. Az újonnan létrejövő intézmény irányítása a belügyminiszterhez került, s a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő orvosok, szakdolgozók és egyéb nem katonai alkalmazottak egészségügyi szolgálati jogviszonyban folytathatták munkájukat.

A parlamenti szakbizottságában a képviselők arra voltak kíváncsiak milyen nehézségeket okozott a fenntartóváltás. Lukács László (Jobbik) és Harangozó Tamás (MSZP) arról is érdeklődtek, rendeződtek-e a bérfizetési problémák, amelyekről márciusban a lap is beszámolt. A Népszava akkor arról írt, hogy a civilek ellátására szolgáló új centrum kórházban akadozik a bérfizetés, voltak akiknek kevesebb, és voltak akiknek jóval több érkezett a számlájára, mint ami járt volna. És volt olyan is, aki az első két bérfizetéskor nem kapott semmit.

Jenei Zoltán válaszában elismerte, hogy valóban voltak problémák az átállás nehézségei miatt az első hónapokban a fizetésekkel, ám – szerinte – ezek azóta megoldódtak. Április közepén az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház főigazgatója maga tájékoztatta arról, hogy már egyetlenegy panasz sincs. Hozzátette: a nehézségeket a közkórházakétól eltérő bérszerkezet okozta, hiszen a Honvédkórházban az alapfizetést egy-egy speciális feladathoz, készenléthez, ügyelethez tartozó bérelemek is kiegészítették.

Közölte azt is, hogy az új Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház mintegy 3000 alkalmazottjából „mindössze” 51 ember távozott a váltás idején, ám egyetlen olyan osztály sem volt, ahol ez a betegek ellátásában gondot okozott volna. Megjegyezte: a szétválás után is 128 olyan honvédelmi jogviszonyban maradó orvosa, szakdolgozója van az intézménynek, akik részt vesznek a civil feladatok ellátásában, azzal a megkötéssel, hogy amennyiben bárhol máshol a világban szükség volna az ő speciális tudásukra, akkor annak elsőbbsége van. Hozzátette: az intézmény járóbeteg-ellátó részében havonta 250 ezer orvos-beteg találkozás történik. A betegforgalom az átalakítása óta láthatóan nem csökkent, sőt az ország szinte minden pontjáról havonta 25-30 ezer olyan beteg is itt kér ellátást, akik nem a kórház ellátási körzetéhez tartoznak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink