• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Horváth Ildikó: nem nőttek a várólisták

Lapszemle 2020.06.24 Forrás: InfoStart
Horváth Ildikó: nem nőttek a várólisták

Ha szükséges, átmeneti várólistákat is nyitnak: erre azok a beavatkozások kerülnek fel, amelyek a korábbi várólistákon nem szerepeltek

A műtéti várólisták hossza nem nőtt, hanem csökkent a koronavírus-járvány ideje alatt - mondta Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az InfoRádiónak. A feltorlódott műtéteket ideiglenes várólistákkal igyekszik átlátni és ledolgozni a rendszer. Beszélt a járóbeteg-szakellátás újraindulásáról és az egészségügyi dolgozók félmillió forintos bérkiegészítéséről is. Tervezik a szociális ágazat jutalmát is.

Összesen 160 ezer egészségügyi dolgozó kapja majd meg az 500 ezer forintos rendkívüli juttatást a július elseji Semmelweis-napon - mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Szavai szerint a közfinanszírozott egészségügyi szolgálat valamennyi dolgozója - orvosok, ápolók, asszisztensek, takarítók, de a műszaki-adminisztratív területen tevékenykedők is, részesül majd a rendkívüli juttatásban beleértve a kórházak, szakrendelők, művese kezelést szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat, a betegszállítás, és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársait is. Ugyancsak számíthatnak a juttatásra az alapellátásban, a Nemzeti Népegészségügyi Központban dolgozók, és a kormányhivatalokban a járványügyi intézkedéseket végzők, továbbá a főigazgatók, és a gazdasági igazgatók is. A juttatásra való jogosultság megállapításához az intézmények szolgáltatják az adatokat.

"Azok, aki jogviszonyban álltak az intézményekkel a járványhelyzet alatt, vagy pedig közreműködők voltak az intézményben folyó egészségügyi tevékenységben, mindannyian megkapják ezt a juttatást,

függetlenül attól, hogy főállásban, főmunkaidőben, vagy részmunkaidőben foglalkoztatták-e őket" - mondta az államtitkár.

"Természetesen a szociális ágazatban is folyik a tervezés, hogy kellő módon megmutassák azt a megbecsülést, és azt a hálás köszönetet, ami a szociális intézményrendszerben dolgozóknak jár a helytállásukért" - válaszolta Horváth Ildikó arra a kérdésre, hogy gondolkodik-e a tárca azon, hogy az ellátórendszer más dolgozó is kapjanak-e egyszeri bérkiegészítést.

Elmondta: a május 4-én elindított négy lépcsős egészségügyi újraindulás negyedik fokát is elérte az ellátórendszer június 15-én, és most már korlátozás nélkül végezhetik tevékenységüket az intézmények. Igaz, az intézményeknek a járványügyi készültség jegyében az ágyaik egy részét továbbra is a koronavírus-fertőzöttek ellátására kell fenntartaniuk, minden olyan esetben, amikor egy-egy fertőzésgócot találnak - amire most Európában több példa is akad. A cél az, hogy erre azonnal, gyorsan, megfelelő kapacitással megfeleljen a rendszer. Az államtitkár szerint azonban

rugalmas ágyhasználatot kértek a kórházaktól, vagyis ha a körülmények miatt a Covid-betegeknek fenntartott ágyra is fektetniük kell beteget, akkor megtehetik.

"Arra kértük az intézményeinket, hogy a járóbeteg ellátásban minél több beteget fogadjanak, hogy azok, akiknél elhalasztottak egy-egy vizsgálatot, minél hamarabb pótoltathassák azt" - mondta Horváth Ildikó. Hangsúlyozta azt is, hogy a betegektől továbbra is azt várják, hogy előzetes telefonos egyeztetést követően időpontra jelenjenek meg az alapellátásban vagy az intézményekben, mert így minimálisra csökkenthető a várakozás közbeni fertőzésveszély, még amellett is, hogy a maszkviselési, higiénés intézkedések is érvényben vannak. Hozzátette: már csak a Covid-osztályokon van érvényben a látogatási tilalom.

"Jelenleg is zajlik az el nem végzett tervezett, ám halasztható műtétek pontos számának felmérése. Becsléseink vannak. De azt tudjuk, hogy a várólistás műtétek száma kismértékben csökkent" - mondta Horváth Ildikó. Készül az ellátórendszer arra is, hogy az olyan jellegű kivizsgálásokat, amelyek nagyobb műtéthez - például csípőműtéthez, csípőprotézis beültetéshez, szürkehályog-műtéthez - vezetnek, minél hamarabb elvégezzék, sőt, magukat az operációkat is.

Az államtitkár szerint amennyiben szükséges, átmeneti várólistákat is nyitnak: erre azok a beavatkozások kerülnek fel, amelyek a korábbi várólistákon nem szerepeltek, de most szükségessé válnak.

Emellett úgynevezett ideiglenes várólisták is nyílnak a következő hetekben, amelyekre azok a műtétek kerülnek fel, amelyeket az elmúlt két hónapban elhalasztottak, de újból szükségessé válnak. Így az államtitkár szerint látható lesz, hova kell extra erőfeszítést és finanszírozást tenni annak érdekében, hogy a 2012 óta nyitott várólistákhoz hasonlóan ezek is rövidüljenek.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink