• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hosszú távon kifizetődő a családközpontú ellátás

Lapszemle Forrás: betegfókusz.blog.hu

Gyorsabban gyógyulnak a beteg gyermekek, ha együtt a család, s a kórháznak is költséghatékonyabb.

A családközpontú megközelítés ma már alapvető hozzáállás a gyermekgyógyászatban, ugyanakkor nem mindig egyértelmű, miként lehetne implementálni a mindennapi kórházi működésbe ezt az attitűdöt. Tanulmányok sora mutatja, hogy gyorsabban gyógyulnak a beteg gyermekek, ha együtt a család, ami a gyermek lelki komfortján túlmenően hosszútávon még költséghatékonyabb megoldást is jelent az intézményeknek és a családoknak egyaránt - írta Ficzere Andrea a betegfókusz blogon.

A szemlélet alapvető eleme az információ megosztásának fontossága, azaz a nyílt, objektív, életkornak megfelelő kommunikáció a gyermek és a hozzátartozója, valamint a szakember között. Legalább ennyire fontos a tisztelet, a különféle családi hagyományok, kultúrák, nézetek, értékek stb. elfogadása a szakemberek részéről. A megbeszélésre, közös konzultációra való nyitottság ugyancsak elengedhetetlen annak érdekében, hogy a családot képesek legyünk bevonni a betegápolásba, s ha lehet, még inkább személyre kell szabni az ellátást: fontos megnézni a gyermek környezetét, családi hátterét, iskolában betöltött szerepét is.

Számos vizsgálat támasztja alá, hogy pozitív kórházi tapasztalatokat eredményesebb gyógyulás követ, ugyanakkor a mindennapi gyakorlat még messze van az elméletben lelkesen támogatott céloktól. Sajnos a hazai egészségügyi intézmények – tisztelet a kivételnek - nincsenek megfelelően felkészülve arra, hogy a betegek gyermekek mellett a felnőtt hozzátartozókat is elhelyezzék.

Triviális, hogy a kórházi gyógyulást és rehabilitációt, de sokszor még a legegyszerűbb cselekvéseket – etetés, fürdetés, stb. – nagyban nehezíti, ha a szülők fizikailag távol vannak. Mindenki tudja és elfogadja, hogy az egészségügyi személyzet empátiája és emberi hozzáállása pozitív környezetet teremt, amely elősegíti és katalizálja a gyógyulási folyamatot, lerövidítve ezzel a kórházban tartózkodás időtartamát.

Sajnos hosszú időnek kell még eltelni ahhoz, hogy minden ellátó megfelelő módon tudja adaptálni a családbarát hozzáállást. Intézményi részről ennek okai a szűkös terekben, a nem ezzel a szemlélettel kialakított infrastruktúrában, a túlfeszített munkatempóban, a HR problémákkal küzdő, emiatt a betegellátás megfelelő megvalósítása érdekében gyakran improvizációra kényszerülő működésben, és persze a forráshiányban keresendők.

A befektetett erőforrások megtérülnek, hiszen a gyógyulás folyamata lényegesen gyorsabb abban a környezetben, ahol a kicsik a szüleikkel, de legalább az édesanyával együtt gyógyulhatnak. Kisebb a gyermekek és a család lelki megterhelése, mivel rövidebb ideig tartózkodnak idegen környezetben és rövidebb ideig szoronganak. Ugyanakkor a jövő szempontjából sem mindegy, hogy milyen élmény éri a gyermeket egy kórházban. A teljes bejegyzés

Legolvasottabb cikkeink