• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hosszú távon már az okozhat bajt, ha leáll a betegellátás

Lapszemle 2020.04.09 Forrás: hvg.hu
Hosszú távon már az okozhat bajt, ha leáll a betegellátás

A koronavírus-járvány nemcsak a fertőzötteket állította hatalmas próbatétel elé, hanem azokat is, akik más egészségügyi problémával keresnék fel orvosukat.

Súlyos következményekre figyelmeztetnek szakértők, ha a járványügyi veszélyhelyzet miatt még sokáig szünetelnek a járóbeteg-ellátások, a szűrővizsgálatok és a hagyományos orvos-beteg találkozók. A Magyar Orvosi Kamara emiatt már egy héttel ezelőtt nagyon sok járulékos egészségkárosodásra, sőt súlyos esetben halálesetekre figyelmeztette az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A kormány a koronavírus miatt szervezi át az egész rendszert, az egészségügyi szakértő szerint azonban a jelenlegi esetszámok nem indokolnak ilyen szintű korlátozást, és félő, hogy a halálesetek száma nem a COVID-19, hanem a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása miatt fog nőni, írja a hvg.hu.

„Hiába írták ki a telefonszámát, egyáltalán nem elérhető a háziorvosom telefonon. Csak e-receptet akartam felíratni, de rendelési időben sem vette fel a telefont, pedig több napon is próbálkoztam. Egy családtagom is így járt, aki ráadásul tesztelés miatt kereste volna a saját orvosát.”

Patrícia példája egyáltalán nem egyedi, sőt talán még az enyhébbek közé tartozik. A koronavírus-járvány nemcsak a fertőzötteket és családtagjaikat állította hatalmas próbatétel elé, hanem azokat is, akik más egészségügyi problémával keresnék fel orvosukat. A veszély miatt műtétek maradnak el, komplett szűrővizsgálatok álltak le, lombikkezelést nyújtó klinikák zártak be, sőt sok rákbeteg is azzal szembesült, hogy előre nem látott ideig csak telefonon konzultálhat kezelőorvosával. Miközben a veszélyhelyzet miatt teljesen érthető, hogy csökkenteni kell az orvos-beteg találkozók számát, a hvg.hu által megkérdezett szakértők szerint hosszú távon akár súlyos következményei is lehetnek az egészségügy ilyen szintű korlátozásának.

minden nap újabb és újabb betegek osztják meg saját történeteiket arról, hogyan nem jutottak ellátáshoz. Az RTL Klub Híradójának például egy pécsi férfi azt nyilatkozta, hogy miután daganatot diagnosztizáltak nála, az orvos műtétet javasolt, de a beavatkozás előtt hazaküldték a kórházból. Egy édesanya pedig azzal keresett meg több orvost és kórházat, hogy lázas a kislánya, de sehol nem fogadták őket, egészen addig, míg a lánya vért nem köpött.

Nemrég a Nyírő Gyula Kórház Addiktológai Osztálya is bejelentette, hogy átmenetileg nem tud új pácienseket fogadni, ami nem könnyíti meg a szenvedélybetegek és mindazok helyzetét, akiknek pszichiátriai segítségre van szükségük.

A veszélyhelyzet idejére az orvosszakmai tagozatok is elkészítették új eljárásrendjeiket, ezek nyilvánosan is elérhetők, és jól lehet belőlük tájékozódni arról, hogy egy-egy területen mi halasztható, és milyen beavatkozásokat kell mindenképpen elvégezni. 

 

 

Legolvasottabb cikkeink