• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hungarikum lett a száz éves szolgálat

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Hungarikum lett a magyar védőnői szolgálat.

Ezzel a hírrel érkezett Kaposvárra, a 100 éves hazai védőnői szolgálat ünnepi konferenciájára Bábiné Szottfried Gabriella, a centenáriumi programsorozat koordinátora. A kormány kiemelt feladatként tekint a védőnői szolgálat megújítására, jövőjéről hangsúlyosan rendelkezik a készülő új alapellátási törvény. Az országban ötezer védőnő tevékenykedik, a betöltetlen álláshelyek száma nem haladja meg a tíz százalékot. Somogyban az országos átlagnál jobb a helyzet, a 157 területi védőnői álláshelyből 148 betöltött – írja a sonline.hu portálja.

Ilyen széleskörű, komplex prevenciós ellátás nincs Európában – indokolta a hungarikum bizottság csütörtöki döntését a pénteki centenáriumi rendezvényen Bábiné Szottfried Gabriella, aki hangsúlyozta azt is: ellátatlan körzet nincs az országban, helyettesítéssel mindenhol megoldott az ellátás. Ennek ellenére tisztában vagyunk azzal, hogy a védőnői hivatást vonzóbbá kell tenni a jövőben. Éppen ezért folytatódik az együttműködés a felsőoktatási képzőhelyekkel, illetve folyamatosan figyelemmel kísérjük azt, hogy a nyugdíjba készülők helyére honnan, miként találhatunk utánpótlást – tette hozzá a centenáriumi programsorozat koordinátora.

Somogyban a 157 területi védőnői álláshelyből 148 betöltött – mondta Laubené Mészáros Erzsébet megyei vezető védőnő. – Tizenkilenc főállású védőnő dolgozik főleg a középiskolákban, kettő kórházi védőnőnk van, akik az újszülöttek ellátását végzik. A népegészségügyi osztályokon pedig családvédelmi szolgálat működik, ahol magzatvédő védőnők végzik el a feladatokat.
2009-ben mintaként indult el az a program, melynek keretében méhnyakrákszűrést is végezhetnek a védőnők, s most országos programmá terjesztették ki. Hasonlóan a többi megyéhez, Somogyban is önkéntes alapon jelentkeztek erre a védőnők – mondta Laubené Mészáros Erzsébet, aki hozzátette azt is, Somogyban már 11 védőnő végez méhnyakrákszűrést, de folyamatosan kapcsolódnak be a rendszerbe azok, akik a képesítést megszerzik.

Legolvasottabb cikkeink