• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Húsz év után ismét egy új szívet kap

Lapszemle Forrás: dh-online.hu

Koncz Antal sokaknak példát mutatott kitartásból, életszeretetből, emberségből.

Most újabb erőpróba elé állította a sors: húsz évig dolgozó új szíve elfáradt. A műtét elkerülhetetlen. A székesfehérvári Koncz Antal a második magyar újszíves, őt 1992. január 19-én, mindössze két héttel operálták később, mint az első ilyen műtéttel megmentett beteget, Schwarcz Sándort – írja a Dunaújvárosi Hírlap – online.

Koncz Antal harminc éves volt, amikor fát vágott havas esőben. Megfázott, s a szövődmény ráhúzódott a szívizomra. Múltak az évek, s egyre gyöngébb lett. Gyakran kellett megállnia, hogy pihenjen, pedig erre korábban nem nagyon volt példa. Egy idő után elkerülhetetlenül megcsóválták a fejüket az orvosok a Városmajori Ér- és Szívsebészeti Klinikán. Azt mondták, ha nem találnak donort és nem lesz műtét, fél, vagy legfeljebb egy éve van hátra az életből.

Aztán eljött az a nap, ami után évente kétszer ünnepli a születésnapját. És az új szív húsz évig szolgálta az életvidám, lelkileg irigylésre méltóan erős férfit, akit családja és barátai nagy szeretettel segítettek a nehéz időkben. Sajnos erre a szeretetre és segítségre ismét szüksége van, Antalt az élet egy újabb próba elé állította, s erősnek kell maradnia. A húsz éve dolgozó szív - vélhetően a sok gyógyszer és műtét miatt - mára elfáradt, s az orvosoknak meg kellett ismételniük a korábbi diagnózist: szívelégtelenség miatt transzplantációra van szükség.

Tavaly november óta egyre fáradtabb lettem - idézte fel az elmúlt hónapok történéseit Koncz Antal. Érsebészeti vizsgálatom is volt, majd szinte állandóan vízhajtásra szorultam. Ötször feküdtem be a kórházba egymás után, s kiderült: baj van a szív bal kamrájával. Más választásom nincs, azonnal igent mondtam a transzplantációra. Ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet a veseelégtelenség is, de az még nem biztos, hogy új vesét is kapok – tette hoozzá Koncz Antal.

Szerencsére az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy szervezete kész az operációra. Az, hogy hazánk csatlakozott az európai transzplantációs szervezethez szintén szerencséd, mert ha Antal várólistára kerül, akár órák alatt szervhez juthat.

Rendkívüli orvoscsapat dolgozik a városmajori klinikán, s az eltelt húsz esztendő alatt sokat fejlődött az orvostudomány és vannak új, jobb gyógyszerek. Csak az a baj, hogy most már pontosan tudom, mi vár rám, míg első alkalommal ez nem így volt. De újra össze kell, hogy jöjjön, és mi nagyon tudunk már harcolni – mondta Antal, hozzátéve azt is: Szép húsz évet adott már egyszer az új szív, és ezért nagyon hálás vagyok a sorsnak. Most pedig készülődünk már fejben, én is, és Kati, a feleségem is. A szeretteim támogatása segíthet ki ismét ebből a helyzetemből.