• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Huszonöt éves az SM-betegek egyesülete

Lapszemle Forrás: beol.hu

Az egyik legaktívabb betegszervezetként tartják számon a Békés megyei sclerosis multiplexes betegek egyesületét.

A civil szervezet mintaként működik sok más egyesület számára, hiszen olyan széleskörű és átfogó programokat vállalt fel Békés megyében, amelyek hatásukban messze túlnyúlnak azon, ami egy betegszervezettől elvárható lenne. Gyula az SM fővárosa – vélik az érintettek, és valóban nem túlzó a kijelentés, ha mellé tesszük, hogy itt van a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány székhelye, hosszú éveken át gyulai központtal működött a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete, s Gyulán van a székhelye a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének – rövidítve a Békés megyei SM egyesületnek – is, amelyet az egyik legaktívabb betegszervezetként tartanak számon – olvasható a beol.hu portálján.

Még a nyolcvanas évek végén kezdeményezte egy SM beteg, Szilágyi Julianna, hogy a sorstársakkal rendszeresen találkozzanak. Az akkor megalakult klubot Nadabánné Benyik Éva vette át, fejlesztette egyesületté, majd vezette mintegy másfél évtizeden keresztül. Ő a stafétát Ván Ágnesnek adta át, akit 2008-ban Herczegné Szabó Marianna követett, ő a mozgatórugója mind a mai napig a közösségnek. Ez ellen a megfogalmazás ellen Herczegné rögtön tiltakozik is: azt mondja, egymaga, a csapata nélkül semmire sem menne. Az egyesület ugyanis nemcsak segíti az SM betegeket, hanem a sorstársak közül is sokakat bevon a programjai végrehajtásába – azokba a programokba, amelyekhez önkéntes segítőkben éppúgy partnerekre találtak, mint más civil szervezetekben, önkormányzatokban és cégekben.

Aktuálisan a legnagyobb büszkeség az SM Adománybolt: a gyulai piactéren megnyílt SM adományboltot a tulajdonos önkormányzat kedvezményes bérleti díjjal bocsátotta az egyesület rendelkezésére. Az árukészletet a helybéliek hozzák, illetve a távolabbi támogatók küldik, a bevételt pedig azok a vásárlók hozzák, akik itt rátalálnak – a piaci árnál olcsóbban adott – termékekre. De az adás-vétel csak az egyik pillére az üzletnek: a bolt egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy megváltozott munkaképességű emberek kapjanak állást, s ezáltal gondoskodhassanak önmagukról és családjukról, másrészt a társadalmi tudatformálásnak is nagyon fontos része.

A piactér minden város szíve, óriási lehetőség számunkra, hogy a gyulai piactéren nyithattunk üzletet, ahol minden héten több ezer ember megfordul, s aki nem tér be hozzánk, az is találkozik a sclerosis multiplex betegséggel, többet fog tudni a betegeinkről, s egészen biztos vagyok abban, hogy másként is tekint rájuk – emelte ki Herczegné Szabó Marianna. Az üzlet révén az egyesületnek önálló bevétele is keletkezik, s bíznak abban, hogy ez a támogatókat is meggyőzi arról: az SM betegek nemcsak adományokat kérnek, hanem önmaguk is igyekeznek tenni a saját sorsuk jobbra fordulásáért.