• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újraélesztésben elsők

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Azelőtt nem dolgoztak együtt, mégis győztek.

Korábban 1 percet sem dolgozott együtt, a szállodai szobában párnán gyakorolt a spanyolországi újraélesztési nemzetközi verseny előtt a csapat. A vásárhelyi sürgősségi betegellátó osztály vezetője, Lóczi Gerda is hozzájárult a sikerhez. Első újraélesztésére a mai napig emlékszik Lóczi Gerda, a vásárhelyi sürgősségi betegellátó osztály (SBO) vezetője. Egy idős asszonyhoz hívták, izgult, de nagyon jó érzés volt, hogy sikerült visszahoznia az életbe – idézte fel. Három kollégájával – Szabó Némedi Noémivel (szintén dolgozott a vásárhelyi SBO-n), Kiss Domonkossal és Nagy Ferenccel – a közelmúltban Spanyolországban, Bilbaóban megnyerte az újraélesztési nemzetközi versenyt. 12 ország csapata indult – köztük angol, dán, cseh, japán, mexikói – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Az első nap egy felnőtt babán kellett végrehajtani a gyakorlatot. Több szempont szerint értékelték a csapatokat. A bírák nézték a technikát, például milyen minőségű a mellkaskompresszió, miként tartjuk be az ajánlott protokollt, és szigorúan figyelték a csapatmunkát – magyarázta Lóczi Gerda, aki így folytatta: - A legjobb három kapott lehetőséget arra, hogy másnap egy 4 éves, vízbe fulladt, kihűlt gyermeket szimuláló babát élesszen újra. Itt talán még szigorúbban figyelték a mozdulatainkat a bírák. A gyakorlatokat videóra is vették, és a döntés előtt, utólag elemezték. Mint mondta, sejtették, hogy benne lehetnek az első háromban, azt viszont nem gondolták, hogy meg is nyerik a versenyt. Pláne úgy, hogy korábban egy percet sem dolgoztak együtt. A verseny előtt a szállodai szobában gyakoroltak 20-20 percet – párna helyettesítette a babát, toll a tűt.

Hazánkban 2001-ben alakult meg a Magyar Újraélesztési Társaság, amelynek elnökségi tagja Lóczi Gerda, aki 14 évig mentőorvosként dolgozott – autón és helikopteren is. A társaság fő célja, hogy tanfolyamokon, képzéseken oktassák egészségügyi dolgozóknak és civileknek is az újraélesztést. Például Norvégiában, Dániában szervezetten, már a 12 éves gyerekeknek is megtanítják. Nálunk a szervezettség még gyerekcipőben jár. Nem elég várni a mentőkre, fontos, hogy minél hamarabb elkezdődjön az újraélesztés. Ha a betegnek nincs légzése, bárhogy nyomja is egy laikus a mellkast, csak nyomja, sokkal jobbat tesz, mint ha nem csinálna semmit – mutatott rá a vásárhelyi SBO vezetője.