• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ideje leszámolni az iparággal szembeni előítéletekkel

Lapszemle Forrás: vg.hu

Ideje leszámolni a gyógyszeriparral szembeni előítéletekkel – ezt üzenik az innovatív cégek.

A vállalatok egyre több bizonyítékát adják annak, hogy már javában zajlik az iparág megújulása – nyilatkozta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, akivel a Világgazdaság – online készített interjút.

– Az Európai Bizottság és az Európai Gyógyszeripari Szövetségek Föderációja egy közös program keretében euró milliárdokat fordít a gyógyszerfejlesztések felgyorsítására. Ennyire szorongatott helyzetben lennének?

– A sokak által aranykornak tartott időszak véget ért a gyógyszeriparban. A gyógyszerkutatási költségek, különösen az egyre szigorodó gyógyszerbiztonsági előírások miatt, az elmúlt néhány évtizedben óriásira nőttek, az információtechnológia fejlődése is begyűrűzött az iparágba, ami még inkább megnövelte a ráfordításokat. A másik oldalon az elöregedés, valamint az egészség megőrzésének fontossága ugyanakkor minden eddiginél gyorsabb reagálást követel meg tőlünk. A hagyományos gyógyszeripari modell fenntarthatatlanná vált, nem csupán a gyógyszerfejlesztésben. Egyfajta attitűdváltásra van szükség, ami egyben üzletimodell-fejlesztést is jelent, amelynek a végcélja egy hatékonyabb egészségügyi ellátás és egy prosperáló ágazat kialakítása egyszerre.

– Az attitűdváltásnak az az ágazati kódex is része, amely egyre inkább átlátható működés irányába mutat? Mintha egyfajta trendfordulóhoz érkezett volna az iparág.

– Nevezhetjük ezt akár trendfordulónak is, a lényeg az, hogy mindaz az átalakulás, amelynek a szükségességét a gyógyszeriparban dolgozók már évekkel ezelőtt megérezték, és most a széles közvélemény számára is láthatóvá vált és válik, kézzelfogható bizonyíték az iparág átalakulására. Azt üzenik, hogy ideje leszámolni a gyógyszeriparral szembeni előítéletekkel.

– Mintha napjainkban nem csak az lenne hangsúlyos, hogy megtalálják az eddig leküzdhetetlen betegségek ellenszerét, hanem az is, hogy minél hatékonyabban használják fel a meglévő terápiás lehetőségeket.

– Az elsődleges cél továbbra is új molekulák kifejlesztése, erre óriási energiákat fordítunk. De valóban, van számos hatóanyag, amelyek csak a betegek egy részénél működnek, ám ez eddig csak tapasztalati úton derült ki. Most viszont azáltal, hogy például az új információtechnológiai és génvizsgálati módszereknek köszönhetően sokkal mélyebb tudással rendelkezünk egy-egy betegségről, előre meg lehet határozni, mely betegek reagálnak majd a legjobban, a legkevesebb mellékhatással egy adott készítményre. Így a meglévő gyógyszerek hatékonyságát a jelenlegi átlagosan 60-70 százalékról akár 90 százalék fölé is fel lehet vinni.

A teljes interjú a Világgazdaság – online oldalán