• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Időnként még akadozik a betegszállítás a megyében

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

A javasolt három hónapos próbaidővel elkerülhető lett volna a kaotikus állapot.

Nagy gondok már nincsenek, de időnként még mindig akadozik a betegszállítás a megyében. Mint azt megírtuk, lemondott dr. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke a tisztségéről. Döntésének előzménye, hogy katasztrofális helyzet alakult ki május elején a betegszállítással kapcsolatban, mert a megyei központoktól a rendszer irányítását átvevő Országos Mentőszolgálat technikai problémák miatt nem győzte fogadni a hívásokat a megrendelésekre kialakított 1820-as központi számon, illetve nem tudta továbbítani az igényeket a megyék felé, ezért az első másfél hétben a betegforgalom is nagymértékben csökkent – olvasható a Dunántúli Napló – online oldalán.

- A kialakult helyzettel, annak értékelésével és az OMSZ által alkalmazott megoldási módszerekkel sem értettem egyet, ezért döntöttem a lemondás mellett. Amennyiben elfogadta volna a három hónapos próbaüzemre vonatkozó javaslatunkat a mentőszolgálat, akkor nem alakulhatott volna ki ez a kaotikus állapot, még az átmeneti időszakra sem – hangsúlyozta dr. Bíró Ferenc, aki több mint nyolc éve végezte a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének irányítását, képviselte a tagság érdekeit, tartotta a kapcsolatot a minisztériummal és a hatóságokkal. Múlt hét végén az egyesület taggyűlésén lemondott elnöki pozíciójáról, amelyet a tagság elfogadott azzal, hogy ügyvivő elnökként a következő tisztújításig tovább segíti az egyesület munkáját. Az MBOE következő taggyűlését idén szeptemberben tartják, várhatóan ezen az ülésen választja majd meg az új elnökséget a tagság.

Időközben az Országos Mentőszolgálat felmérte a betegszállítás felvételével kapcsolatos problémák okait, amelyeket több adatfelvevővel, több telefonvonalon és nagyobb létszámmal hatékonyan orvosolt – értesült a lap. Ezt jelzi az is, hogy mára javult a helyzet, a Baranyában dolgozó 22 aktív betegszállító gépkocsi kihasználtsága már közel hasonló, mint az irányítás átvétele előtti időszakban volt, de több esetben még az információk hiánya miatt késve, és nem a megfelelő helyre érkeznek a betegszállítók. Mint elmondták, az adatlapok között még sok a pontatlanság, viszont a másnapra tervezett szállítási feladatok nagy részét már időben megkapják, és ennek megfelelően tudják szervezni a napi feladatokat. Ám előtérbe került a sokkal gyorsabb betegtaxi-szolgáltatás, amelyet bárki megrendelhet, azonban ezt nem finanszírozza az egészségpénztár.

Legolvasottabb cikkeink