• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idősödő dokik: kérnék már a következőt

Lapszemle Forrás: bama.hu

Minden negyedik baranyai háziorvos nyugdíj mellett dolgozik. A fiatalításnak lenne receptje.

Súlya van, amikor egy ország miniszterelnöke orvosszakmai kérdésben szólal meg, márpedig nemrég Orbán Viktor azt mondta, nem sikerült rendezniük a háziorvosok helyzetét. Orbán Viktor hozzátette azt is, a háziorvosok fizetése és megbecsülése elmarad attól, amit megérdemelnének, s amire a jó minőségű ellátásához szükségük van – írja a Dunántúli Napló – online.

A gyakorló doktorok többsége szerint a háziorvosi szakma egyre kevésbé keresett a fiatalok körében, mert alacsony a finanszírozás, mert itt már hálapénzre sem lehet számítani, s mert a belépőt a praxisjog kiváltása jelenti, amely egy átlagos körzet esetében nyolc–tízmillió forint.

A helyzet „háziorvosügyben" finoman szólva sem rózsás – húzta alá dr. Bányai Elek háziorvos, a Baranya Megyei Orvosi Kamara alelnöke, hozzátéve azt is, ezt jelzik az adatok is. Habár ma csupán három háziorvosi körzet betöltetlen Baranyában, az ötven feletti aktív doktorok száma mintegy 50%, s minden negyedik praxist vállaló családorvos nyugdíj mellett végzi munkáját.

Dr. Bányai Elek megerősítette azokat a tapasztalatokat, amelyekről baranyai háziorvosok is beszámoltak, miszerint nem is érdeklődnek igazán a családorvosi szakma iránt a fiatalok, illetve ez addig tart sokaknál, amíg rezidensként dolgoznak. Közülük sokan külföldre mennek. Az alelnök szerint fontos lenne rendezni a betegek után járó állami juttatást, emiatt is biztatóak a kormányfő szavai. Mindemellett szerinte a helyzet megoldásában nélkülözhetetlen lenne egy olyan célzott és kedvezményes hitelprogram elindítása, amelynek segítségével a háziorvosi praxist meg tudnák váltani a fiatal doktorok.

A szakmában dolgozók szerint előrelépés nélkül – a fentiek miatt – néhány éven belül komoly orvoshiány is kialakulhat.

Az egyik baranyai gyermekorvos „tréfásan" úgy fogalmazott, 85 évesen, húsz év múlva fogja abbahagyni a munkát, tán addigra rájönnek a döntéshozók, hogy rendezni kell az orvosok helyzetét. Alig volt mostanság rezidense, és a többségük is külföldre ment.

Dr. Balogh Sándor, a PTE ÁOK Családorvostani Intézetének vezetője azt mondta, nem csak anyagi kérdésről van szó, csupán pénzügyi lépésekkel nem lehet rendezni a problémát. Persze az állami juttatás felemelése nélkül sem lehet változást elérni. Amellett, hogy beszédes, hány idős, vagy nyugdíj mellett dolgozó orvos praktizál, a statisztika másik fele is tanulságos: száz háziorvosból csak tizenhét 40 év alatti. A rendszer alapjaihoz is hozzá kellene nyúlni, s már a képzés során nagyobb hangsúlyt fektetni a háziorvosi orientációra. Mindemellett az idős orvosok szaktudásáról, tapasztalatáról sem szabad lemondani, azért sem, mert többen amiatt is dolgoznak még, mert hivatásuk, s mert szeretnek segíteni a betegeknek. Éppen ezért őket be lehetne vonni a fiatal gyógyítók segítésébe, a gyakorlati tapasztalatok átadásába – tette hozzá dr. Balogh Sándor.